Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Jucăriile ieftine pot pune în pericol sănătatea copiilor. Reprezentanții Oficiului pentru Protecția Consumatorilor atrag atenția părinților să fie vigilenți atunci când le cumpără jucării copiilor. Sorin Mierlea, președintele INFOCONS, a explicat la emisiunea Vorbește Lumea de la PRO TV la ce trebuie să fie atenți părinții atunci când cumpără jucării.
Jucăriile nu trebuie cumpărate de la magazinele care sunt specializate în alt profil, cum ar fi o alimentară. În plus, trebuie verificat dacă prospectul are indicațiile și în limba română.
”Vorbește lumea că majoritatea jucăriilor care sunt cumpărate din spații neautorizate, neamenajate, de prin spatele blocului, aduse în pungi sau mai știu eu pe unde în magazine care ar trebui să vândă mâncare și vând într-un colț și niște jucării care sunt sub semnul întrebării. Toate aceste jucării ar fi preferabil să nu le prea cumpărăm.
Iar pe cealaltă parte, în momentul când decidem să cumpărăm o jucărie, să fim atenți la câteva lucruri care sunt extrem de simple. Unu, să aibă toate informațiile în limba română pe cutie, pe pungă, pe ce se regăsește acolo, ca și jucăria respectivă, dacă nu are în limba română, înseamnă că cel care importat-o, cel care a produs-o, cel care o comercializează e un mare semn de întrebare din punct de vedere al trasabilității și al calității acelui produs.
Al doilea să aibă marcajul CE de conformitate europeană. Dacă are acel marcaj înseamnă că vopseaua din care e făcut, materialul din care e făcut, tot ceea ce conține acea jucărie, că e o păpușică, că e o căsuță, că o mașinuță îndeplinește niște norme de securitate minimală ca și standard european și astfel nu provoacă probleme copiilor în momentul.
În care vedem CE-ul care este lipit unul de altul ca și litere e China export. Și atunci să fim atenți. Același CE poate să ne inducă în eroare, dar cred că în momentul în care decidem să cumpărăm o jucărie și ne bucurăm că am găsit-o noi, ne-a adus-o cineva sau e de undeva mai ieftină, s-ar putea să fie foarte scumpă pentru sănătatea copiilor noștri”, a spus Sorin Mierlea.
Părinții trebuie să le ofere copiilor jucării adecvate vârstei. Președintele INFOCONS explică ce e de făcut în cazul în care o familie are doi sau mai mulți copii de vârste diferite.
”Iar când discutăm de doi copii sau de 3 copii de diferite vârste, să fim foarte atenți la acel simbol cu privire la avertismentul ca și vârstă pentru copii, fiindcă un copil de 2-3 ani de zile nu poate să aibă acces la niște jucării pentru un copil de 6-7 ani și în momentul ăla dacă îi ținem în aceeași cameră, măcar jucăriile să le avem separate și să i le dăm celui mare să se joace separat de cel mic”, a mai explicat președintele INFOCONS.
Unele jucării pot fi mortale pentru copii. O clipă de neatenție din partea părinților și dorința celor mici de a experimenta pot duce la un rezultat nefericit.
”Erau la un moment dat acele jucării care le învârteai, te jucai cu ele, care sunt interzise toate jucăriile astea fiindcă s-a constatat că pot să omoare copiii. În momentul în care discutăm de o jucărie pentru un copil mititel care și se învârte se poate învârti în jurul gâtului și până ajunge un adult să își dea seama sau să fie în preajma lui să îl scoată de acolo s-ar putea să moară.
Din acest considerent s-a luat măsura de interzicere a acelor jucării care era la cum sfori. Dar când discutăm de slime sau discutăm de jucării care se întind putem să avem surpriza și inventivitatea copiilor este nemăsurată să le înghită, să și le pună jurul vântului și cumva să se stranguleze și nu în ultimul rând dacă sunt măcar cele certificate autorizate, validate, culoarea, vopseaua, textura din care este făcut trebuie să îndeplinească niște condiții minimale.
Copiii la o vârstă mică pentru a testa mediu înconjurător bagă și în gură și atunci în momentul respectiv dacă o jucărie nu are plasticul respectiv, vopseaua respectivă nu este făcută în așa fel încât copilul băgând-o în gură să nu aibă probleme de sănătate atunci sau ulterioare, atunci mai bine nu cumpărăm un astfel de produs. Iar faptul că sunt multe produse contrafăcute pe piață și de atrag atenția aicicu produsele contrafăcute, în momentul în care vedem un produs contrafăcut ne dăm seama că e prea ieftin față de original”, a mai spus Sorin Mierlea.
Vezi și: Reacțiile adverse la medicamente, problemă importantă. Cum le recunoști corect
Machiajele destinate copiilor pot fi dăunătoare pielii. Oficialul INFOCONS a atras atenția asupra faptului că aceste jucării pot cauza alergii severe. Același lucru este valabil și în cazul costumelor. Acestea trebuie să fie din materiale naturale.
”Să fim foarte atenți la aceste machiaje, fiindcă unele machiaje nu sunt destinate copiilor, chiar dacă parcă sunt pentru copii. Și atunci trebuie să ne uităm pe ingrediente, pe avertismente cu privire la ceea ce conțin.
Practic ar trebui să fie o vopsea bio, o vopsea făcută din zona din produse naturale, fiindcă la un copil pielea este în transformare, porii sunt altfel față de un adult.Costumele pe care și le pun și le închiriem sau le cumpărăm să fim foarte atenți și conțin fiindcă că s-ar putea să nu aibă bumbac deloc.
Iar aceste costume pentru băieței care se fac ei tot felul de supermeni și transpiră și aleargă în aceste costume constant poate să ajungă la niște boli foarte grave și chiar alergii de piele.
Am lansat o aplicație gratuită INFOCONS, unde avem toate alertele pentru jucării. În momentul când Uniunea Europeană identifică un produs care este neconform, mai ales în zona jucăriilor, este pus direct în această aplicație în timp real. Este zona de alerte rapide și ai inclusiv fotografia produsului, eticheta produsului, țara de origine a produsului și astfel poți să îți dai seama tu ca părinte, dacă produsul respectiv respectă niște norme minimale sau nu este într-un sistem de alertă.
În momentul vine un sistem de alertă înseamnă că deja este foarte grav și acel lucru foarte grav ne poate duce și dacă ne uităm acum ce se întâmplă cu copiii ăștia mici. Au ajuns cu niște alergii. Au alergii la tot felul de lucruri și aceste alergii pot să ducă direct chiar la deces”, a mai explicat președintele INFOCONS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...