JN.1, noua tulpină COVID. Se răspândește rapid. Ce se știe despre aceasta

covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
JN.1 este noua tulpină COVID care se răspândește rapid la nivel global. Ce se știe despre aceasta.

JN.1 este noua tulpină COVID. Noua sub-variantă a COVID-19 a fost clasificată de OMS drept "variantă de interes". Noua variantă a fost descoperită în mai multe țări, precum India, China sau Statele Unite.

Experții OMS spun că riscul pentru publicul general rămâne scăzut, în prezent, iar vaccinurile actuale continuă să ofere protecție în fața virusului. Totuși, OMS avertizează că accentuarea răspândirii coronavirusului va înseamnă o creștere a prevalenței infectărilor în această iarnă.

JN.1, noua tulpină COVID, ce se știe despre aceasta

Pe măsură ce vremea rece de iarnă îi determină pe oameni să se adăpostească în interior și să circule gripa, răcelile și alte virusuri respiratorii sezoniere, SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, continuă să mute și să se răspândească. Cea mai recentă tulpină care atrage atenția se numește JN.1, și până acum, pare să fie foarte transmisibilă.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) prognozează că cazurile de JN.1 vor crește în timpul iernii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, de asemenea, JN.1 un "variantă de interes".

"Nu știm încă prea multe despre această nouă subvariantă", spune Heidi Zapata, MD, PhD, specialistă în boli infecțioase la Yale Medicine.

Până acum nu există dovezi că JN.1 provoacă cazuri mai severe de COVID sau reprezintă un pericol mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante circulante. În același timp, cazurile de COVID cresc, observă Dr. Zapata.

"Aș spune că cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să-l știe este că virusul este acolo, la fel și virusul sincițial respirator (RSV) și gripa. Orice subvariant nouă este un semn că virusul SARS-CoV-2 încă evoluează; este încă aici cu noi, și nu-l putem ignora", a mai spus dr. Zapata.

Vezi și: Ce este sindromul inimii în vacanță. Cum se manifestă afecțiunea mortală care poate duce la AVC sau infarct

De unde provine JN.1 și cu ce este diferit

Tulpina JN.1 a apărut în SUA în septembrie. Este un rudă apropiată a BA.2.86 (denumită informal "Pirola"), o linie a variantului Omicron pe care CDC o urmărește din august. 

O diferență între BA.2.86 și JN.1 este că aceasta din urmă are o mutație în proteina sa spike, o singură schimbare care ar putea sau nu să modifice unele dintre trăsăturile care caracterizează virusul, deși cercetările preliminare arată că ar putea oferi o evaziune imunitară suplimentară.

Cu toate că nu există încă suficiente dovezi pentru a spune ceva definitiv, JN.1 nu pare să provoace mai multe cazuri de boală severă sau simptome diferite de cele asociate cu tulpinile anterioare. CDC a remarcat că simptomele COVID tind să fie în general similare în cazul diferitelor variante, iar simptomele și severitatea depind de obicei mai mult de imunitatea persoanei decât de variantă.

Un aspect remarcabil al lui JN.1 este evoluția rapidă, ceea ce sugerează că ar putea fi mai bună la evitarea sistemelor imunitare sau pur și simplu mai transmisibilă, potrivit CDC. După prima sa apariție documentată în SUA în septembrie, JN.1 a crescut de la 3,5% din cazurile de COVID la mijlocul lunii noiembrie, la puțin peste 21% aproximativ o lună mai târziu în decembrie, conform estimărilor CDC.

În același timp, în ciuda unei creșteri recente a cazurilor de COVID, este greu de spus dacă JN.1 și alte subvariante noi ale coronavirusului sunt responsabile pentru acest lucru. CDC a anticipat o creștere a cazurilor de COVID și a altor boli respiratorii în acest sezon de toamnă și iarnă, pe baza modelelor anterioare.

Vezi și: Chef Cătălin Scărlătescu, rețetă de piftie de porc. Ingredientul secret care îi dă un gust aparte

Cum se pot proteja oamenii împotriva acestor noi subvariante ale coronavirusului

Anticiparea a trei virusuri - SARS-CoV-2, gripa și RSV - lovind în jurul aceleiași perioade în toamnă și iarnă a contribuit la temerile unui "tripledemic" în ultimii ani.

În acest sezon, sunt disponibile vaccinuri pentru a ajuta la protejarea împotriva tuturor celor trei boli. Vaccinurile actualizate împotriva gripei și COVID sunt disponibile pentru toți cei cu vârsta de 6 luni și peste.

Vaccinurile actualizate împotriva COVID care au devenit disponibile în această toamnă sunt așteptate să sporească protecția împotriva JN.1. Mai mult, testele COVID ar trebui să poată detecta JN.1 și alte tulpini, iar tratamentele antivirale ar trebui să rămână eficiente împotriva acestor variante, potrivit CDC.

Eforturile de protecție pot ajuta, de asemenea. Acestea includ evitarea persoanelor bolnave, purtarea măștilor în mod strategic când sunteți printre oameni în spații închise, spălarea pe mâini și menținerea conștientizării nivelurilor de transmitere a COVID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel