Japonia intră în cursa pentru vaccinuri: a aprobat vaccinul COVID-19 de la Pfizer și va începe campania de imunizare

Vaccinul Pfizer - BioNTech. Foto: BioNTech
Cererea de vaccinuri COVID-19 pe piața internațională tocmai s-a mărit. Japonia a aprobat duminică vaccinul dezvoltat de Pfizer împotriva COVID-19 și a anunțat că va începe campania de vaccinare miercuri, 17 februarie. Contractul semnat de autorități este de 144 de milioane de doze. Și SUA și-a suplimentat comanda cu 100 de milioane de doze de la Pfizer.

Autoritățile nipone au aprovat vaccinul COVID-19 produs de Pfizer și speră că vor obține imunizarea celei mari părţi a populaţiei până în iulie. Pentru Japonia, țară care are 125,6 milioane de locuitori, aprobarea în procedură de urgență a vaccinului este un pas important în controlarea răspândirii coronavirusului, în condițiile în care, în mai puțin de 6 luni, ar trebuie să găzduiască Jocurile Olimpice.

Japonia a primit o primă tranșă de 400.000 de doze de vaccin de la Pfizer vinerea trecută, iar campania de vaccinare începe miercuri, pe 17 februarie.

În primă fază, vor fi vaccinați 20.000 de medici și asistente care s-au înscris ca voluntari. În martie, autoritățile nipone plănuiesc să imunizeze 3,7 milioane de angajați din sistemul sanitar și circa 36 de milioane de persoane din categoria de vârstă peste 65 de ani.

Japonia, care se confruntă cu al doilea val de infectări, a raportat aproximativ 1.300-1.400 noi cazuri în ultimele zile și are un total 414.000 de infectări și aproximativ 7.000 de decese de COVID-19 de la începutul pandemiei.

Japonia este însă ultima țară din Grupul celor șapte națiuni care a dat OK-ul vaccinului Pfizer, deoarece a pretins un studiu clinic suplimentar care să fie efectuat pe japonezil, pentru a asigura siguranța, notează japantimes.com. Marea Britanie și SUA au fost primele care au aprobat, încă din decembrie 2020, vaccinul Pfizer, dezvoltat în comun de gigantul farmaceutic american și de compania germană BioNTech SE.

Japonia a semnat un contract pentru 144 de milioane de vaccinuri Pfizer, suficient pentru a vaccina 72 de milioane de oameni, până la sfârșitul anului 2021. 

Dar când vor sosi următoarele transporturi rămâne neclar, deoarece fiecare lot din Europa are nevoie de o autorizație de export din partea Uniunii Europene și trebuie menținute la minus 75 de grade Celsius, ceea ce prezintă provocări logistice semnificative. Guvernul nipon a asigurat zeci de mii de congelatoare pentru depozitarea flacoanelor.

Și SUA au comandat deja încă 100 de milioane de doze de la Pfizer, astfel că americanii vor avea la dispoziție în total 300 de milioane de doze, suficiente cât să vaccineze complet 150 de milioane de oameni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel