Irinel Columbeanu a făcut accident vascular cerebral. Care e starea lui

irinel Columbeanu Foto: Facebook Irinel Columbeanu
Irinel Columbeanu a suferit un accident vascular cerebral. Ce se întâmplă cu celebrul afaceristul.

Irinel Columbeanu a trecut prin momente de panică. Afacerisul a fost transportat de urgență la Spitalul Universitar de Urgență Elias, acolo unde este și internat în aceste momente.

Viața lui Irinel Columbeanu este în afara oricărui pericol și în prezent se simte mult mai bine, potrivit spuselor sale.

”După lansarea din 16 februarie, am suferit un AVC. Sunt internat la Elias. Mă simt mai bine acum”, a declarat Irinel Columbeanu, pentru Spynews.ro.

Irinel Columbeanu a scris o carte despre viața sa și despre relațiile pe care le-a avut cu diverse femei celebre, printre care și Anna Lesko, Romanița Iovan și Monica Gabor. 

Ce este un AVC

 

Un accident vascular cerebral (AVC) regulat este o urgență medicală. Este o întrerupere a fluxului sanguin către o parte a creierului.

Fără sânge, celulele creierului încep să moară. Acest accident vascular cerebral provoacă simptome bruște ca amorțeală și slăbiciune pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire sau a capacității de a înțelege vorbirea, amețeli sau pierderea echilibrului și vedere dublă sau pierderea vederii.

Dacă tratamentul nu începe foarte repede, poate provoca leziuni permanente.

Dr Renică Diaconescu, medic primar neurolog, șef de secție la Spitalul Județean Slatina și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, a explicat,  la DC Medical, că pacienții care fac accident vascular cerebral – AVC - trebuie să ajungă într-un anume interval de timp la spital ca să poată fi salvați și recuperați. 

„Cu cât tromboliza se efectuează mai repede de la debutul AVC-ului, cu atât se recuperează mai mult din aceste funcții. Noi spunem că timpul înseamnă creier! Din momentul în care apar simptomele, patru ore și jumătate maximum până la tromboliză, dar din experiența mea ce depășește trei ore și jumătate - patru ore, nu mai are un efect salutar”, a spus dr Renică Diaconescu, pentru DC Medical. 

Practic, spune neurologul, după acest interval tromboliza nu mai este recomandată, pentru că nu mai salvează funcțiile creierului.

„Recuperezi cel mult un sfert din funcțiile creierului din zona afectată”, a arătat acesta. 

Dar cea mai mare greșeală care se face și în ziua de azi, la cinci ani de la pornirea programului de tromboliză, e aceea că pacienții nu sunt aduși direct la spital! 

„Din păcate este o mentalitate încetățenită mai ales în mediul rural, în care li se spune, și chiar de doctori și asta mă doare, li se spune pacienților că trebuie să stea la pat. Să u fie mișcați, să rămână acolo. Le pun niște perfuzii, cu glucoză, cu piracetam, așteptând să ce? Să se rezolve? Probabil că au avut niște atacuri tranzitorii care s-au rezolvat și din așa-zisă experiență, au hotărât ca să nu mai trimită pacientul la spital. Eu am făcut eforturi, pe toate canalele posibile, cu medicii de familie și cu cei de la Salvare, că este foarte important să aducă pacientul cât mai repede la spital”, a subliniat dr Renică Diaconescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel