Înțepăturile de țânțari, purtătoare de boli. Trucuri simple pentru a evita înțepăturile de țânțari

Intepăturile de tantari – FOTO: Pexels@Ravi_Kant
Înțepăturile de țânțari pot provoca mâncărimi ale pielii, dar sunt și purtătoare de boli.

Înțepăturile de țânțari produc mâncărimi insuportabile și diferite boli. Vara este anotimpul în care ne relaxăm la aer liber, însă acest lucru înseamnă și anumite neplăceri. Țânțarii sunt purtători de boli precum encefalita, febra galbenă, malarie, virusul West Nile sau denga.

Ce-i atrage pe țânțari

Țânțarii sunt atrași de microbii care trăiesc pe piele și care produc mirosuri. Compușii chimici specifici corpului atrag țânțarii. Studiile arată că țânțarii sunt atrași de mirosul emanate de corpul uman. Astfel, persoanele care emit o cantitate mai mare de dioxid de carbon sunt mai vulnerabile în fața țânțarilor.

Studiile mai arată că persoanele cu grupa de sânge O sunt mai atractive pentru țânțari.

Vezi și: Rabia, boala care provoacă decesul. Dorobăț: Persoana mușcată capătă comportamentul animalului

Consumul de alcool

Consumul de alcool atrag de asemenea țânțarii. Specialiștii recomandă evitarea consumului de alcool în aer liber tocmai pentru a nu atrage insectele.

Mișcarea în aer liber

Mișcarea în aer liber este un alt factor care atrage țânțarii. Transpirația produsă de organism este un indicator al țânțarilor. De aceea, medicii le recomandă sportivilor să bea multă apă pentru a reduce cantitatea de substanțe chimice din transpirație.

Vezi și: Dietele, interzise în cazul copiilor. Efecte grave asupra dezvoltării lor

Soluții pentru îndepărtarea țânțarilor

Specialiștii recomandă să se poarte îmbrăcăminte adecvată și anume haine deschise la culoare, pantaloni şi mâneci lungi, şapca sau pălărie. În plus este indicat să se evite  expunerea în locurile în care se întâlnesc frecvent ţânţari.

Totodată aplicarea substanțelor chimice care să îndepăteze ţânţarii este recomandată. Exista şi variante naturale, bazate pe eucalipt şi ulei de lămâie şi care sunt la fel de eficiente ca un insectifug cu o concentraţie mică DEET. Produsele contra ţânţarilor folosesc substanţa activa DEET într-o concentractie ce variază între 10% şi 60%.

Vezi și: Cimbrul, antibioticul săracului. De ce să consumi câteva grame de cimbru

Cum ameliorăm mâncărimea provocată de întepătura de țânțari

Medicii recomandă ca în cazul în care am fost mușcați de țânțari să calmăm zona folosind apa cu fulgi de ovăz şi o loţiune mentolată pe bază de calamina pentru a reduce iritarea pielii şi mâncărimea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel