Înțepăturile de albine: zece sfaturi de la un medic ca să le eviți, sau să intervii dacă ai fost atacat

Albine
Înțepăturile de albine au făcut o nouă victimă, un bărbat a ajuns la spital în stare gravă. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut publice pe pagina lui de socializare o serie de sfaturi în acest sens.

Zece lucruri care vă pot salva viața, recomandate de medicul Tudor Ciuhodaru. Acesta a postat pe pagina lui de socializare o serie de sfaturi pentru situația în care sunteți atacat d albine. Potrivit lui, un bărbat de 52 de ani a fost, recent, victima unui astfel de atac și a ajuns în stare gravă la urgențe. El mai arată că înțepătura poate fi letală, ca exemplu, un alt bărbat, de 49 de ani, și-a pierd viața în urma unor înțepături de albine.

Astfel, medicul face cunoscute o serie de lucruri bine de știut, despre albine:

1. Albina nu atacă daca nu este agresată.
2. Albinele devin agitate și pot ataca atunci când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool, dar sunt atrase de parfumurile florale.
4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal, iar imediat, toate se alătură grupului şi înţeapă.
5. După înțepătură, albina lasă acul în țesuturi, la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
7. Dacă ați fost înțepat, vă puteți confrunta cu 3 tipuri de situații: 
a) nu apare nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
b) apare o reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) apare o reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.
8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia. 
9. În reacțiile severe, adrenalina e „regina” (și dozele mari de corticosteroizi).
10. 1 fiolă de adreanalină

Rețineți. 
1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel