Insuficiența cardiacă: simptomele trecute cu vederea, care se agravează treptat

Insuficiența cardiacă - boala – se dezvoltă treptat, este progresivă și cronică și, exact cu aceleași trei cuvinte pot fi descrise și simptomele ei. 

Simptomele date de insuficiența cardiacă de dezvoltă treptat, de multe ori ignorate, dar se agravează pe parcurs dacă nu faceți ceva ca să opriți evoluția bolii. Șansele de supraviețuire cresc atunci când pacienții iau medicamentele potrivite și fac modificări ale stilului de viață care îmbunătățesc sănătatea inimii. Modificările încep cu o dietă sănătoasă și cu exerciții fizice regulate.

Simptomele pot fi ușoare sau severe, în funcție de gradul de insuficiență cardiacă și de partea afectată a inimii.

Simptomele și cauzele lor

Fiecare simptom este cauzat de o defecțiune specifică dată de insuficiența cardiacă. Iată cele mai frecvente simptome, așa cum sunt descrise de Asociația  Americană a Inimii și de alte organizații.

Respirație îngreunată (dispnee): Aceasta rezultă din acumularea de lichid în plămâni. Se întâmplă, arată AHA, deoarece sângele vine înapoi în vasele care duc sângele din plămâni către inimă. Inima pur și simplu nu poate ține pasul cu aportul de sânge. Congestia provoacă raluri (acele zgomote în plămâni care sună ca pârâiturile). Simptomul se poate dezvolta atunci când faceți mișcare sau când vă culcați și poate fi mai rău noaptea.

Respirație scurtată (bendopnea): înseamnă că ți se scurtează respirația atunci când te apleci din mijloc, și când crește presiunea în piept și inimă. Dacă dificultățile de respirație se produc în decurs de 30 de secunde de la aplecare, este un simptom la aproape o treime din pacienții cu insuficiență cardiacă avansată.

Respirație șuierătoare persistentă sau tuse: Ca și în cazul respirației îngreunate, tusea / respirația șuierătoare este rezultatul acumulării de lichid în plămâni. Tusea poate produce mucus alb sau roz. O culoare roză indică prezența sângelui. Aceste simptome ar putea fi mai grave atunci când stați culcat.

Umflare (edemul): Decurge din excesul de lichid care se scurge prin pereții vaselor de sânge în țesuturile corpului, în special în picioare și glezne (pantofii încep să te strângă), dar și în abdomen. Rinichii nu sunt capabili să elimine sodiul și apa, ceea ce provoacă, de asemenea, retenție de lichide în țesuturi.

Probleme de somn: Când lichidul revine în plămâni, vă puteți trezi cu dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare.

Îngrășare neobișnuită: poate să apară de la retenția de sare și apă. Pe măsură ce insuficiența cardiacă se agravează, este posibil să aveți o creștere în greutate de două până la trei kilograme într-o zi sau cinci kilograme într-o săptămână.

Lipsa poftei de mâncare: s-ar putea să vă simțiți rău, să vă doară stomacului sau să vă simțiți plin. În ambele cazuri, se datorează faptului că mai puțin sânge curge către sistemul digestiv.

Mâini și picioare palide și reci: Prea puțin sânge ajunge spre extremități, deoarece mai mult se îndreaptă către organele vitale.

Reducerea urinării: acest simptom se poate dezvolta în insuficiența cardiacă severă atunci când rinichii nu primesc suficient sânge pentru a produce urină.

Amețeli: ritmul cardiac anormal sau tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială) pot provoca aceste senzații.

Umflături / balonări abdominale: pe lângă umflături sau balonări datorate retenției de lichide, simptomele pot include greață și un apetit scăzut.

Bătăi neregulate ale inimii (aritmie): Este o schimbare în tiparul sau frecvența semnalelor electrice ale inimii. Starea este deosebit de vizibilă atunci când vă întindeți pe partea stângă. O inimă care bate puternic poate fi, de asemenea, un simptom.

Creșterea ritmului cardiac: inima bate mai repede pentru a compensa pierderea capacității de pompare.

Memorie proastă, somnolență, confuzie: Aceste simptome pot fi un semn că starea se agravează. Ele pot apărea din cauza debitului cardiac scăzut (flux sanguin redus). O modificare a nivelului de sodiu poate provoca, de asemenea, confuzie.

Oboseală, limitări ale activității: fluxul sanguin mai mic către organele și mușchii majori poate provoca oboseală și dificultăți de respirație, împiedicând pacienții să desfășoare activități zilnice normale.

Urinare frecventă pe timp de noapte: Se întâmplă adesea noaptea când picioarele sunt ridicate și rinichii recunosc și elimină excesul de apă din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel