Insuficiență cardiacă: de ce e important ca acești pacienți să știe cât mai multe despre afecțiunea lor

Atac de cord, boli cardiace
Pacienții cu insuficiență cardiacă ar trebui să-și înțeleagă cât mai bine afecțiunea și să o autogestioneze. Acest lucru îi va ajuta să trăiască mai mult, susțin ultimele studii în domeniu.

Pacienții cu insuficiență cardiacă care au o sănătate generală precară prezintă un risc crescut de spitalizare și mortalitate. Această constatare are implicații clinice și de sănătate publică semnificative și sugerează că evaluarea și înțelegerii individuală despre propria sănătate ar putea îmbunătăți rezultatele insuficienței cardiace, potrivit cercetărilor publicate în JACC: Insuficiența cardiacă.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică ce impune pacienților să-și autogestioneze starea prin monitorizarea greutății și tensiunii arteriale, controlul glicemiei, să respecte recomandările privind medicația și dieta și, din când în când, să facă efort fizic. Prin urmare, recent, o atenție sporită a fost acordată „alfabetizării” în domeniul sănătății, care este definită de autorii acestui studiu ca fiind „gradul în care indivizii au capacitatea de a obține, prelucra și înțelege informațiile și serviciile de sănătate de bază necesare pentru a lua decizii adecvate de sănătate”.

Risc de deces

Studiile anterioare au sugerat că nivelul scăzut de alfabetizare în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă ar putea fi asociat cu un risc mai mare de mortalitate, spitalizări și vizite la secții de urgență, dar rezultatele au fost inconsistente. Cercetătorii din acest studiu au căutat să determine efectul alfabetizării asupra sănătății asupra mortalității, în același timp adaptându-se pentru potențialele confuzii potențiale, asupra spitalizărilor și vizitelor la secții de urgență în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă, prima meta-analiză de acest fel.

Cercetătorii, cu asistența unui bibliotecar medical, au efectuat o revizuire sistematică a bazelor de date EMBASE, MEDLINE, PsycInfo și EBSCO CINAHL de la început până la 1 ianuarie 2019. Atât studii de observație cât și de intervenție au evaluat impactul alfabetizării sănătății la pacienții de 18 ani sau mai mult cu insuficiență cardiacă la mortalitate, spitalizări și vizite la secții de urgență pentru toate cauzele. Studiile au evaluat intervențiile în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă care au un nivel scăzut de sănătate. Printre studiile observaționale, au fost incluși 9.171 de pacienți cu insuficiență cardiacă, dintre care 2.207 (24%) au avut o alfabetizare inadecvată sau marginală.

În studiile analizate, alfabetizarea în sănătate a fost evaluată folosind măsuri obiective sau subiective - instrumentele obiective de măsurare a alfabetizării sănătății evaluează cât de mult pacientul înțelege informațiile medicale, iar instrumentele de măsurare subiective evaluează cât de mult cred că înțeleg pacienții.

Cercetătorii au descoperit că alfabetizarea scăzută în sănătate a fost asociată cu un risc nejustificat mai mare de mortalitate, spitalizări și vizite la secții de urgență. În analizele ajustate, alfabetizarea scăzută în sănătate a rămas asociată statistic cu mortalitatea și spitalizările, dar nu a fost găsită nicio corelație pentru vizitele la secții de urgență.

 

Studiul, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel