INSOMNIE: Ai probleme cu somnul? Iată ce alimente și ceaiuri te ajută să adormi și dormi bine

INSOMNIE: Ce mănânci și ce bei în cele 4-5 ore înainte de momentul în care te duci la culcare te poate ajuta să adormi sau iți poate distruge somnul. Iată ce alimente și ceaiuri să consumi înainte de culcare ca să dormi bine și să ai un somn liniștit: 

INSOMNIE: Alimentele care conțin anumiți hormoni - și compuși care promovează activitatea hormonală precum magneziul și calciul - pot avea efecte sedative blânde și inducătoare de somn. Iată câteva alimente care vă ajută să dormiți:

- lapte cald / lapte de soia
- iaurt simplu
- carnea de curcan
- cartofi
- ovăz
- banane
- migdale
- semințe de in
- unt de arahide
- tofu
- semințe de floarea soarelui

Încercați să mâncați cel puțin unul dintre aceste alimente cu 4-5 ore înainte de culcare ca să aibă efect.

De asemenea, și ce bei seara, înainte de culcare, contează. 

Ceaiuri care te ajută să dormi

În afară de ceaiul decofeinizat, care este cel mai bun ceai pentru somn? Iată două dintre ele: 

Ceaiul de Roiniță: planta face parte din familia de mentă, dar este arămată ca o lămâie, și e folosită de secole pentru a ajuta oamenii stresați să adoarmă. Un mic studiu a constatat că persoanele care consumă ceai de roiniță timp de 15 zile au arătat o reducere cu 43% a simptomelor de insomnie, astfel încât să beți o ceașcă sau două seara vă poate ajuta să adormiți.

Ceai de mușețel: Ceaiul de mușețel delicat și calmant este una dintre cele mai populare băuturi care induc somnul. Această băutură naturală conține un antioxidant numit apigenină, care se atașează de receptorii creierului care ar putea ajuta să vă simțiți somnoros.

Ceai de valeriană: Valeriana este o planta folosită de secole pentru a trata probleme precum insomnia, nervozitatea și durerile de cap. Din punct de vedere istoric, a fost folosită în Anglia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru ameliorarea stresului și anxietății cauzate de raidurile aeriene. Astăzi, valeriana este unul dintre cele mai populare ajutoare de somn pe bază de plante din Europa și Statele Unite. Rădăcina de valeriană este, de asemenea, uscată și comercializată pe post de ceai.

Ceaiul de lavandă: În cele mai vechi timpuri, grecii și romanii adesea adăugau lavandă în băile lor trase și respirau parfumul calmant. Ceaiul de lavandă se face din micii muguri violet ai plantei cu flori. Calmează, reduce anxietatea și îmbunătățește calitatea somnului. 

Ceaiul de Floarea pasiunii: Ceaiul de flori de pasiune este făcut din frunze uscate, flori și tulpini ale plantei Passiflora. În mod tradițional, a fost folosit pentru a atenua anxietatea și a îmbunătăți somnul. Mai recent, mi multe studii au examinat capacitatea ceaiului de flori de pasiune de a îmbunătăți insomnia și calitatea somnului. De exemplu, un studiu efectuat pe 40 de adulți sănătoși a constatat că cei care au băut ceai de Floarea pasiunii zilnic timp de 1 săptămână au raportat o calitate a somnului semnificativ mai bună, în comparație cu participanții care nu au băut ceaiul.

Ceai de coajă de magnolie: Ceaiul de magnolie este preparat în cea mai mare parte din scoarța plantei, dar constă și din câteva muguri și tulpini uscate. Magnolia este utilizată în medicina tradițională chinezească pentru ameliorarea diferitelor simptome, inclusiv disconfort abdominal, congestie nazală și stres. Efectul său sedativ este atribuit compusului honokiol, care se găsește din abundență în tulpini, flori și scoarță ale plantei de magnolie. Acesta funcționează modificând receptorii GABA din creier, ceea ce poate crește somnolența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel