Insomnia cronică poate să ucidă. Medicul Ioan Bulescu explică mecanismul

Insomnia              Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Medicul Ioan Bulescu a explicat la „Dicționar Medical” deces insomnia ar trebui tratată cu maximă seriozitate și ce afecțiuni grave poate să provoace, ducând chiar până la deces.

Lipsa somnului, sau un somn insuficient într-o noapte, denumit de medici „insomnie acută”, poate să creeze disconfort, oboseală peste zi, stres. De cele mai mult ori este cazată chiar de stres, cauzat, la rândul lui de un eveniment neplăcut sau o întâmplare nefericită din viață. În general, spune medicul, odată cu sfârșitul stresului (care vine odată cu încheierea momentului dificil din viață), dispare și insomnia acută.

Dar nu se întâmplă întotdeauna așa. Unii pacienți debutează cu insomnii de genul acesta acute, după care au tendința să le psihizeze foarte mult în sensul că se stresează că nu o să adoarmă, după aceea sunt obosiți, apoi din nou se stresează că nu o să adoarmă și apoi nu pot adormi de tr și este un cerc vicios. Asta predispune la anxietate și la stres, iar stresul îi face să nu doarmă și tot așa, e un cerc vicios și uneori e nevoie să-l întrerupem undeva. Adică e nevoie ca unii din colegii noștri, că sunt psihiatri sau neurologi, să întrerupă cu niște medicamente ciclul ăsta de anxietate și să poată dormi liniștiți”, explică medicul.

Astfel, mai spune el, ajungem foarte ușor la insomnia cronică. Acesta însă poate fi cauzată și de alte motive.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Când poate fi considerat un pacient oncologic ca fiind ”vindecat”. Mircea Dediu (SANADOR): Cinci ani foarte importanți

„La insomnia cronică ajungem fie din cauza acestui cerc vicios, fi din cauza unor probleme, modificări în sfera psihologică sau psihiatrică uneori, fie din cauza altor probleme care nu sunt recunoscute: vorbim de exemplu despre hipertiroidism, care este o patologie frecventă care se poate manifesta așa. Sigur că sunt și alte manifestări, dar asta ar fi o boală care nu ne lasă să dormim și nu ne lasă să facem nici alte lucruri și suntem foarte agitați”, mai spune medicul Ioan Bulescu.

Problemele respiratorii pot duce la insomnie cronică

Pe de altă parte, mai explică el, mai sunt problemele respiratorii care pot conduce la insomnie cronică. „Unii pacienți care au apnee în somn se plâng de faptul că nu pot să doarmă. De fapt, ei dorm, li se oprește respirația, se trezesc și după aceea au tendința să le fie frică să mai doarmă, ca să nu se sufoce și atunci ei, când vin prima dată la medic, spun asta: nu pot să dorm. Mă trezesc noaptea și nu mai pot să adorm. Dacă îi întrebăm ulterior, vedem că de fapt sforăie, că li se oprește respirația, că ei se trezesc cu senzația de sufocare. Asta ar fi alt exemplu”, a continuat el.

De asemenea, unele medicamente pot să interacționeze cu somnul și să ducă la insomnie cronică. „Sunt medicamente antihipertensive care pot să pună probleme de somn, sunt medicamentele pentru tulburările de frecvență cardiacă, plus o sumedenie de alte medicamente care pot să dea ca efect advers insomnia”, mai spune el.

Insomnia cronică, mai menționează medicul, în anumite condiții poate să ducă la deces. „Lipsa completă a somnului duce mai întâi la probleme care sunt neurologice și psihice, care se întâmplă după 7-10 zile de nesomn. Cred că cel mai mult a stat cineva fără să doarmă 11 sau 14 zile, dar după această perioadă nu știm ce se întâmplă, dar după această perioadă duce la deces”, a mai explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel