Infecția cu rotavirus poate activa diabetul de tip 1. Vaccinul le poate preveni

Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills
Infecția cu rotavirus poate juca un rol în dezvoltarea diabetului de tip 1, dar vaccinul contra virusului ar putea avea efecte preventive, arată o nouă lucrare.

Infecția cu rotavirus poate juca un rol în dezvoltarea diabetului de tip 1, potrivit unui articol publicat, pe 10 octombrie, pe prima pagină din jurnalul cu acces deschis PLOS Pathogens de Leonard C. Harrison de la Universitatea din Melbourne din Australia și colegii săi.

Rotavirusul rămâne cauza majoră a gastroenteritei infantile la nivel mondial, deși apariția vaccinării a scăzut substanțial mortalitatea asociată. În urma introducerii recente a vaccinării cu rotavirus, a existat o scădere cu 15% a incidenței diabetului de tip 1 la copiii australieni sub patru ani, ceea ce sugerează că vaccinarea cu rotavirus ar putea contribui la prevenirea primară a acestei boli autoimune. Această constatare completează studiile umane și animale care implică rotavirusul în dezvoltarea diabetului de tip 1 la copiii susceptibili genetic.

În articol, Harrison și colegii lui încep prin revizuirea dovezilor moleculare care susțin ipoteza lor și subliniază asocierea dintre infecția cu rotavirus și autoanticorpii din celulele denumite insule. De asemenea, discută rezultatele care indică faptul că infecția cu rotavirus induce patologie pancreatică, precum și factori de mediu care promovează creșterea incidenței diabetului de tip 1.

Vaccinul contra rotavirusului previne diabetul de tip 1

În cele din urmă, ei examinează datele la nivel de populație care sugerează că vaccinarea cu rotavirus poate fi asociată cu o scădere a incidenței diabetului de tip 1. Potrivit autorilor, va fi important să se identifice copiii care sunt cel mai probabil protejați de vaccinarea cu rotavirus.

Mai mult, studiile viitoare ar trebui să urmărească și să dezvăluie mecanismele bolii și să demonstreze direct dacă rotavirusul infectează pancreasul uman înainte de debutul autoimunității insulelor sau a apariției diabetului de tip 1.

Harrison concluzionează: „Vaccinarea împotriva rotavirusului poate avea un beneficiu suplimentar la unii copii de a fi o prevenție primară pentru diabetul de tip 1".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel