Alimentația în sezonul rece poate fi...
Infarctul miocardic este o afecție tot mai prezentă în rândul persoanelor tinere, chiar și a celor sub 30 de ani, cu mult mai scăzută vârsta comparativ cu acum o generație.
Medicul cardiolog Wargha Enayati a explicat care sunt cauzele pentru care această afecțiune apare atât mai devreme.
”Infarctul miocardic sau infarctul în general este atunci când se blochează un vas, o arteră, și nu mai ajunge sângele la țesutul respectiv, iar acest țesut moare. Infarctul poate să fie la creier, poate să fie la inimă, poate să fie la picioare”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la Vorbește lumea de la ProTv.
În ceea ce privește vârsta tot mai redusă la care se manifestă infarctul, medicul susține că aceasta este într-o continuă scădere. ”Acum 30-40 de ani, când eram student la Cluj, veneau cazuri de infarct la peste 60 de ani.
După 10 ani, la peste 50 de ani, apoi la peste 40 de ani, peste 30 de ani, iar acum avem și sub 30 de ani”, a spus medicul, adăugând că ”ateroscleroza, când se îngroașă vasele, se întâmplă chiar din copilărie, nu este un lucru care să se întâmple la bătrânețe.
De aceea, noi ar trebui preventiv să lucrăm din copilărie cu felul nostru, cum mâncăm, cum ne mișcăm, nu este un lucru care la 50 de ani Acum sunt cu risc și hai să fac ceva preventiv.
Prevenția începe din copilărie. Sigur că azi putem detecta mai ușor un infarct decât acum 50 de ani și găsim mai mulți tineri care, pe vremuri mureau și nu știai de ce, dar cu siguranță infarctul la cap, la inimă și picior, azi, la tineri este mult mai mare decât în trecut”, a adăugat cardiologul.
Legat de recuperarea pacientului care suferă de un astfel de infarct, medicul precizează că aceasta este una rapidă în funcție de cât de repede a fost diagnosticat respectivul pacient, adică în primele 6 ore de la eveniment. ”Dacă ești diagnosticat prea târziu, atunci trenul s-a dus”, a explicat medicul într-un mod mai plastic.
Specialiștii au realizat o listă a factorilor de risc pentru apariția infarctului miocardic, factori care contribuie de fapt la apariția aterosclerozei. Aceștia sunt:
- fumatul
- stresul
- hipertensiunea
- obezitatea și supraponderabilitatea
- diabetul
- bolile autoimune
- sedentarismul
- consumul de alcool
- vârsta
- istoricul medical.
”Primul factor care trebuie să te sperie este dacă fumezi. Acesta este cel mai rău lucru, iar vârsta de a fuma devine din ce în ce mai mică. Mai mult, alternativele la fumat, chiar dacă nu mai faci cancer pulmonar, nu se schimbă nimic pe partea de infarct miocardic, pentru că tutunul există”, a explicat medicul.
De asemenea, acesta a precizat că un alt factor este cel privind alimentația, care diferă foarte mult de cea din urmă cu o generație sau două, iar trio-ul factorilor declanșatori este completat de lipsa de mișcare.
”Aceste trei lucruri și luând în calcul că suntem și foarte stresați, tinerii sunt mult mai stresați decât acum o generație sau două, nu îți găsesc locul, nu își găsesc sensul în viață și toți acești factori aduc un stres în plus în viață”, a mai spus cardiologul, adăugând că prevenția este importantă, dar dacă ai bifați cei patru factori, ”sigur ateroscleroza a început, iar în prima fază nu se poate depista, nici la EKG, nici la analize. În momentul în care vezi semne, de exemplu profilul lipidic, fracțiunile colesterolului încep să crească, este rău. Dacă ai și tensiunea foarte crescută, e iar rău”, a subliniat medicul.
Mai mult, factorul de stres este unul declanșator, mai ales în cazul persoanelor care deși nu au istoric medical, deci predispoziție de a face infarct miocardic, dar au o dietă echilibrată și sunt activi fizic.
”Dacă sunt supărați, deprimați sau stresați, atunci văd că valorile colesterolului cresc fără să își dea seama”, de aceea stresul este un factor de risc important.
Semnele și simptomele unui infarct miocardic sunt următoarele:
- disconfort toracic
- durere sau disconfort în partea superioară a corpului, inclusiv brațul și umărul stâng, spate, gât, maxilar sau sub stern
- greutate în respirație, senzație de sufocare sau de gheară în piept
- transpirație rece
- oboseală
- stări de amețeală și slăbiciune extremă
- indigestie, dureri abdominale sau arsuri la stomac
- anxietate
- bătăi neregulate sau prea rapide ale inimii, notează MayoClinic.
”Orice bărbat, peste 40 de ani, fumător, când vede că are dureri în piept sau chiar în stomac și o durere care durează mai mult de un minut trebuie să se gândească și să dea un telefon sau să meargă repede la medic”, a explicat cardiologul.
Recuperarea este parte din viața de după infarctul miocardic, susține cardiologul. ”Stilul de viață de după infarct se învață în clinici, în care se stă și 3-4 săptămâni pentru a se obișnui pacientul la un nou stil de viață, dar și de felul de efort fizic pe care are voie să îl facă, dar și să lase viciile care i-au condus viața”, a concluzionat medicul cardiolog.
Stilul de viață înseamnă adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, bogate în vitamine, minerale și nutrienți, precum și minimum 30 de minute de activitate fizică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...