Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Mediul înconjurător poate avea un efect major asupra sistemului cardiovascular uman. De mult timp s-a presupus că creșterile bruște și severe la temperatură măresc riscul de infarct. „În special în cazul temperaturilor foarte mari și a celor foarte scăzute, acest lucru a fost clar demonstrat. În acest ultim studiu am dorit să vedem în ce măsură riscul de infarct miocardic s-a modificat de-a lungul anilor", explică Dr. Kai Chen, cercetător la Institutul de Epidemiologie al Helmholtz Zentrum München.
Împreună cu colegii de la Universitatea Ludwig Maximilian din München, Spitalul Universitar Augsburg și Spitalul Nördlingen, el a analizat datele din Registrul de infarct miocardic Augsburg.
Studiul, publicat pe 11 martie în European Heart Journal, a analizat mai mult de 27.000 de pacienți care au făcut atac de cord între anii 1987 și 2014. Vârsta medie a pacienților studiați a fost de aproximativ 63 de ani, 73% au fost bărbați și în aproximativ 13.000 de cazuri atacul de cord a dus la moartea pacientului. Cazurile de infarct au fost comparate cu datele meteorologice din ziua atacului și ajustate pentru o serie de factori suplimentari, cum ar fi ziua săptămânii și statutul socio-economic. Principala constatare a studiului, explică Chen, a fost că „de-a lungul perioadei 28 de ani, am descoperit că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a riscului de infarct miocardic indus de căldură".
Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au comparat datele din două perioade: una din 1987 până în 2000 și a doua din 2001 până în 2014. „Analiza noastră a arătat că, în cea de-a doua perioadă, riscul de infarct miocardic indus de căldură a crescut odată cu creșterea temperaturii medii zilnice, în comparație cu datele din prima perioada", explică Chen.
Persoanele cu diabet zaharat sau hiperlipidemie au fost în mod deosebit expuse riscului în această a doua perioadă.
Cercetătorii suspectează că acest lucru este parțial rezultatul încălzirii globale, dar este și o consecință a creșterii factorilor de risc cum ar fi diabetul și hiperlipidemia, care au făcut ca populația să fie mai susceptibilă la căldură.
„Studiul nostru sugerează că ar trebui acordată o mai mare atenție la temperaturi înalte ca un potențial declanșator pentru atacuri de inimă - în special în ceea ce privește schimbările climatice", explică cercetătorul principal Dr. Alexandra Schneider.
„Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură din Europa din 2018, ar putea duce, în viitor, la o creștere a bolilor cardiovasculare. În același timp, este probabil să se reducă atacurile de cord legate de frig aici, în Germania. Analiza noastră sugerează un risc mai mic în viitor, dar acest risc mai mic nu a fost semnificativ și zilele foarte reci vor continua să reprezinte un potențial declanșator al atacurilor de inimă".
În ce măsură creșterea cazurilor de infarct legat de caldură va fi contrabalansată de o scădere a atacurilor de cord legate de frig nu este încă clar, explică epidemiologul. Grupul său efectuează în prezent extrapolări menite să modeleze această schimbare a riscului atât în scenarii în care lumea îndeplinește obiectivele Acordului de la Paris (care vizează limitarea încălzirii mondiale sub pragul de 2 grade Celsius), cât și în scenariile în care aceste obiective sunt ratate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...