Infarct, cum acorzi primul ajutor în cazuri ca al lui Marcel Toader

În timpul resuscitării unui pacient cu infarct, salvatorul ține mâinile drepte și apasă cu putere de 30 de ori la rând, apoi face respirație gură la gură de 2 ori. Manevrele se pot învăța la cursuri de prim-ajutor
Ieri, impresarul Marcel Toader, care se afla la o masă cu prietenii, a făcut infarct și a murit. Deși medicii de la ambulanță l-au resuscitat 45 de minute nu a mai putut fi salvat. Dincolo de această dramă, ar fi bine să știm cu toții ce putem face, până la venirea ambulanței, în cazul în care cineva din jurul nostru face infarct:

Cele mai multe decese cauzate de infarct (atac de cord) se produc în primele câteva ore după debutul simptomelor. Trebuie acționat rapid, și fără ezitare, altfel pacientul nu va putea fi salvat.

Citește și: Ce poate declanșa un infarct

De aceea e bine să știm următoarele informații:

Infarctul este un eveniment cardiac major care înseamnă că sângele nu poate ajunge în inima ta. Este provocat de cheaguri de sânge care se formează la nivel arterial sau venos, care ajung la inimă și o blochează efectiv. Atâta timp cât sângele nu circulă, inima nu este oxigenată și se necrozează. În fiecare minut care trece după un infarct, mai multe țesuturi cardiace se deteriorează sau mor. Evident, în astfel de cazuri cheia pentru repornirea rapidă a fluxului de sânge.

Citește și: Vedete care au făcut infarct

Simptomele unui infarct

Mulți adulți care fac un infarct au semne de avertizare cu ore, zile sau chiar săptămâni înainte.

Citește și: Cum recunoști infractul

Cineva care are un infarct (sau un atac de cord) poate prezenta oricare sau toate din următoarele simptome: Durere, presiune sau disconfort în piept; simte că nu mai are aer, și începe să transpire. Unii ar putea simți dureri de gât, maxilar sau umeri. Dacă bărbații sunt mai predispuși să izbucnească într-o transpirație rece și să simtă că durerea se mișcă pe brațul stâng, femeile sunt mai predispuse să manifeste dureri de spate sau de gât, arsuri în stomac și dificultăți de respirație. La acestea se pot adăuga probleme cu stomacul, inclusiv somnolența, greață, leșin, oboseală copleșitoare și amețeli.

Citește și: 5 simptome banale care arată că ai infarct

În general, un atac de cord provoacă dureri în piept care durează mai mult de 15 minute, dar sunt și cazuri în care nu dă deloc simptome – infarctul silențios.

Cum acorzi primul ajutor

Atunci când un adult din jurul vostru are aceste simptome, fără ezistare primul lucru pe care îl faceți este să sunați la 112 și să descrieți cu acuratețe simptomele. Dacă nu aveți acces la telefon, încercați să ajungeți imediat cu pacientul la cel mai apropiat spital. Dacă dumneavoastră sunteți cel cu aceste simptome, doar în ultimă instanță și numai dacă nu are cine să vă ajute, plecați singur spre spital. Atenție, însă, NU vă urcați la volan pentru că vă puneți în pericol nu doar pe dumneavoastră ci și pe cei din jur! Iată ce altceva puteți face până la venirea ambulanței:

Mestecați (sau puneți să mestece ori să înghită pacientul) o aspirină. Atenție, însă, unele persoane sunt alergice la aspirină și atunci le faceți mai mult rău, subliniază experții de la Clinca Mayo.

Luați sau dați-i nitroglicerină, DOAR dacă este prescrisă. Dacă credeți că aveți un atac de cord și dacă medicul dumneavoastră v-a prescris (sau i-a prescris pacientului în cauză) anterior nitroglicerină, luați-o conform indicațiilor. Nu luați nitroglicerină de la altcineva și nu dați nitroglicerină unei persoane care nu o are prescrisă, pentru că asta vă/îi poate pune viața în pericol.

Resuscitarea: Începeți manevrele de resuscitare dacă persoana este inconștientă. Dacă o persoană din jurul vostru a căzut, avea simptome de infarct și și-a pierdut conștiența, spuneți acest lucru dispecerului de la 112. Vi se poate recomanda să începeți resuscitarea cardiopulmonară. Asta presupune să întindeți pacientul pe jos, să îi dați capul pe spate (hiperextensia capului) astfel încât căile respiratorii să formeze o linie dreaptă cu coloana, să îi trageți mandibula în față (pronarea mandibulei), să verificați dacă are căile respiratorii neblocate. Trebuie să verificați dacă respiră și dacă are puls. Dacă nu respiră, atunci faceți ventilație: suflați de două ori în gura sa (respirație gură la gură. Verificați dacă începe să respire singur, dacă nu și dacă nu are puls, aplicați un pumn în stern și verificați din nou dacă pornește inima și începe să respire. În caz că nu, atunci începeți masajul cardiac extern. Acesta se face după cum urmează: două respirații, și 30 de apăsări puternice cu podul palmelor pe stern. În total trebuie ca într-un minut să apasați de 100-120 de ori pe pieptul pacientului și să respirați pentru el în 3-4 reprize. Țineți mâinile (braț, antebraț) drepte când apăsați pe stern (coșul pieptului), pentru că manevra, odată începută, o repetați în continuu până la venirea echipajului de salvare și obosiți repede dacă îndoiți din coate și nici nu veți reuși să apăsați suficient de tare. Apăsați în rimt de numărătoare, spunând: „Și 1, și 2, și 3, și 4, și 5...”, și la fiecare număr pronunțat păsați pe stern cu putere. Este important să nu vă opriți din resuscitare pentru că inima și creierul persoanei care a făcut infarct trebuie alimentate cu oxigen, iar infarctul blochează asta. Fără oxigen, pacientul moare.

Dacă aveți prin jur un defibrilator extern automat (AED) și persoana este inconștientă, urmați instrucțiunile dispozitivului pentru utilizarea acestuia. Pe ele vă arată exact cum să poziționați padelele, cum să aplicați șocurile și de către ori.

Manevrele de resuscitare încetează doar atunci când medicul sau salvatorul de pe ambulanță vă dau la o parte și continuă ei resuscitarea. Conform protocolului medical de urgență, personalul medical va continua în astfel de cazuri resuscitarea încă 45 de minute de la preluarea pacientului. Dacă după acest timp pacientul nu răspunde la manevre și nu este stabilizat, este declarat decedat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel