Incident ULUITOR la Slobozia: vaccinul COVID-19, adus în CUTII DE PIZZA. Dr Gheorghiță: Contează lanțul de frig

Vacacinul adus la Slobozia în cutii de pizza. Foto: IndenepdentOnline.ro
La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinul anti-COVID-19 a fost adus, marți, în cutii de pizza. Reacția coordonatorului campaniei de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiță: 

Campania de vaccinare la Spitalul Județean de Urgență Slobozia a început, dimineață, cu două ore întârziere. Nu mică le-a fost surpriza medicilor când au primit dozele de vaccin, care erau puse în cutii de pizza, scris independentonline.ro

Întrebat ce crede despre situația semnalată de presa locală, col dr Valeriu Gheorghiță, care nu știa despre caz, a explicat că nu contează neapărat cutia în care sunt transportate dozele, ci dacă se păstrează tot timpul temperatura joasă la care trebuie păstrat vaccinul. 

„Nu știu despre această situație. Cutiile care sunt livrate de producător sunt asemănătoare unei cutii de  pizza, într-adevăr, dar conțin cele 195 de flacoane. Este doar o întâmplare să semene într-adevăr cu o cutie de pizza. Așa sunt ele livrate. Un pachet conține 5 astfel de cutii, ceea ce înseamnă circa 5.000 de doze (...) Cred că acest lucru nu are legătură cu siguranța în care sunt transportate, este doar o modalitate în care sunt separate acele doze din pachetul inițial, din modalitatea de ambalare inițială. Important este să se respecte lanțul de frig, pentru că ele nu sunt transportate efectiv în cutii de carton, ci sunt în cutii frigorifice, cu data logger, care monitorizează în permanență temperatura. Iar acest lucru se poate proba în orice moment, pentru că este o datorie a noastră de a asigura condițiile lanțului de frig. (...) Acele cutii (în care sunt dozele de vaccin, n.r.) sunt puse într-o cutie frigorifică, calificată, care prezintă un data logger care monitorizează în permanență temperatura. Acele informații legate de respectarea condițiilor de temperatură sunt descărcate în calculator, și se  poate practic vedea tot parcursul pe care acel vaccin îl parcurge, de la momentul în care pleacă din frigider, până la momentul în care ajunge în centrul regional. Evident că la preluarea dozelor de vaccin în centrul regional există un proces verbal de predare – preluare și există un aviz de însoțire al acestor doze, unde este obligatoriu să se specifice și să se verifice respectarea condițiilor de temperatură”, a arătat dr Valeriu Gheorghiță.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel