Încă o mutație COVID la tulpina din Marea Britanie. Epidemiologul Emilian Popovici: nu va fi nicio problemă aducerea la zi

Epidemiologul Emilian Popovici a declarat marți, 3 februarie, la un post TV, că dacă vor mai apărea mutații la virusul SARS-COV-2 care vor scădea mult răspunsul imun la vaccin, atunci nu va fi dificilă aducerea la zi a vaccinului.

Epidemiologul Emilian Popovici susține că virusurile au o experiență de supraviețuire de milioane și milioane de ani, iar generarea de mutații îl ajută pe virus să supraviețuiască, să scape de dificultățile pe care i le pun sistemul imunitar, vaccinarea.

”Apariția de mutații la varianta din Marea Britanie s-au constat până la momentul acesta 23. Asta fiind a 24-a. Rămâne ca să fie confirmată. (...) faptul că a apărut o eventuală mutație pe care o observăm și la varianta din Africa de Sud poate determina o scădere a răspunsului imun la vaccin. Și aceste lucruri rămân să fie verificate, dar chiar dacă s-ar produce această scădere de răspuns imun nu poate să fie o scădere care să îngrijoreze foarte tare pentru că dacă luăm un model teoretic: dacă ar fi o scădere de 30% de la 95% ar rămâne 65%, ceea ce înseamnă încă o protecție foarte bună.

Vaccinul gripal oferă o protecție undeva între 50 și 70%. Știm cu toții că vaccinul gripal este protectiv. Acesta este excepțional protectiv. Vaccinurile Pfizer și Moderna și altele - pentru că acum se discută și de vaccinul rusesc, și vaccinul AstraZeneca, sunt vaccinuri foarte bune din punct de vedere imunogen. Chiar dacă s-a produs această mutație și aceasta determină o scădere a răspunsului imun la vaccin, nu este încă îngrijorătoare problema, dar trebuie să fim atenți la evoluția infecției pentru că dacă nu ținem infecțiile la nivel minim atunci se vor produce și se vor genera noi variante și s-ar putea genera și noi variante care să nu ne convină sub niciun aspect”, explică epidemiologul Emilian Popovici, într-o intervenție la digi24.

Întrebat dacă oamenii care se vaccinează acum ar avea ulterior nevoie de o nouă imunizare, dr Popovici susține:

”Deocamdată, categoric nu pentru că nu există motivația pentru așa ceva, dar în perspectivă dacă vor apărea variante la care se vor constata o scădere semnificativă a răspunsului imun la vaccin, dacă vor apărea asemenea variante, atunci nu va fi nicio problemă o aducere la zi a vaccinului și asta datorită faptului că există soluțiile științifice și tehnice, și practice, pentru a se realiza acest lucru într-un timp foarte scurt. Acest vaccin reamintesc că nu a reprezentat o provocare pentru știință de la început - este unul dintre motivele pentru care s-a produs vaccinul atât de repede și pentru care avem atâtea variante de vaccin și atâția producători - , (...) atunci adaptarea lui la variante noi, la un moment dat, nu poate să reprezinte nici aceasta niciun fel de problemă”.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel