Imunoterapia în diabet: un posibil vaccin ar putea schimba tot ce se știe despre terapia diabetului de tip 1

Diabet
Un posibil vaccin împotriva diabetului de tip 1 ar putea schimba tot ce se știe despre terapia diabetului de tip 1.

Un vaccin împotriva diabetului creează un val de speranță în lumea medicală. Iată cum explică pe blogul său medicul Vasi Rădulescu studiul privind imunoterapia împotriva diabetului de tip 1:

Un studiu clinic condus de Universitatea Linköping a investigat dacă imunoterapia împotriva diabetului de tip 1 poate realiza menținerea propriei producții de insulină a organismului. Rezultatele sugerează că injectarea unei proteine, GAD, în ganglionii limfatici poate fi eficientă.

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar al organismului atacă celulele care produc insulină. Când celulele producătoare de insulină au dispărut, organismul nu mai poate regla nivelul zahărului din sânge și o persoană cu diabet de tip 1 trebuie să ia insulină exogenă pentru tot restul vieții sale. O întrebare extrem de actuală în cercetarea diabetului de tip 1 este dacă și, dacă da, cum, atacul sistemului imunitar poate fi încetinit sau chiar oprit complet.

O strategie posibilă se bazează pe modificarea apărării imune prin injectarea unei proteine ​​la care reacționează celulele sistemului imunitar, sub formă de vaccin. Una dintre proteinele împotriva cărora sistemul imunitar formează adesea anticorpi în diabetul de tip 1 este cunoscută sub numele de GAD65 (acid glutamic decarboxilază). Profesorul Johnny Ludvigsson de la Universitatea Linköping a studiat de mai mulți ani posibilitatea vaccinării persoanelor care au fost diagnosticați recent cu diabet de tip 1. Se speră că sistemul imunitar va deveni tolerant față de proteinele GAD și va înceta să distrugă celulele producătoare de insulină, astfel încât organismul să poată continua să formeze insulină.

„Studiile au arătat că chiar și o producție extrem de mică de insulină în organism este extrem de benefică pentru sănătatea pacientului. Persoanele cu diabet care produc o anumită cantitate de insulină nu dezvoltă în mod natural niveluri scăzute de zahăr din sânge, hipoglicemie, atât de ușor. Au riscul mai scăzut de a dezvolta cetoacidoză care poate pune viața în pericol și poate apărea atunci când nivelul insulinei este scăzut 

Johnny Ludvigsson a condus DIAGNODE-2, un studiu clinic de fază 2 în care cercetătorii au investigat efectul injecțiilor GAD-alum (Diamyd) în ganglionii limfatici ai 109 tineri cu diabet de tip 1 diagnosticat recent. Producția de insulină naturală a participanților a fost măsurată la începutul studiului și din nou după 15 luni. Au fost, de asemenea, urmate alte câteva măsuri de rezultat, cum ar fi modificarea nivelului de zahăr din sânge pe termen lung (HbA1c) și cât de multă insulină suplimentară a trebuit să ia pacienții în fiecare zi. Cei 109 participanți, cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani, fuseseră diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 în ultimele 6 luni și au fost repartizați la întâmplare pentru unul din cele două grupuri. Un grup a primit trei injecții de GAD-alum la intervale de 1 lună și vitamina D sub formă de tablete, în timp ce celălalt grup (martori) a primit placebo. Nici participanții, nici cercetătorii nu știau care pacienți au primit tratament cu GAD-alum (studiul a fost randomizat și dublu-orb).

Studiile anterioare privind imunoterapia în diabet au sugerat că factorii genetici joacă un rol în modul în care pacienții răspund la tratament. Acest lucru i-a determinat pe cercetătorii din DIAGNODE-2 să analizeze mai multe variante ale a ceea ce sunt cunoscute sub numele de „gene HLA”, ce codifică niște proteine de pe suprafața celulelor, care prezintă antigene. Anumite tipuri de HLA sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 1. Varianta HLA HLA-DR3-DQ2 expune proteina GAD65 la celulele sistemului imunitar, iar pacienții cu această variantă formează adesea anticorpi împotriva GAD65 într-un stadiu incipient al bolii.

Citește continuarea aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel