Importanța potasiului în tratamentul cu furosemid. Riscuri și complicații

Furosemidul este utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială, bolile hepatice și retenția de lichide. Acest medicament afectează compoziția urinei și poate duce la modificări ale nivelului de electroliți, inclusiv potasiu. Dacă luați furosemid, este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze nivelul de potasiu sau dacă ați consumat mai mult potasiu.

Furosemidul funcționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că determină organismul să secrete mai mult fluid în urină. Acesta poate fi folosit pentru a trata anumite afecțiuni, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă și insuficiența hepatică. De asemenea, este util și în tratamentul anumitor tipuri de boli renale care pot provoca acumularea de lichide în organism. Deoarece efectul diuretic al furosemidului scade și volumul sângelui, pacienții îl pot lua pentru a trata tensiunea arterială ridicată, notează Livestrong. 

Pierderea de potasiu

Furosemidul funcționează prin inhibarea părților rinichilor care reabsorb electroliții de sodiu și clorură din urină. Prin inhibarea acestei reabsorbții, furosemidul determină, de asemenea, reabsorbirea unei cantități mai mici de apă, crescând volumul de urină. Cu toate acestea, aceste schimbări pot îngreuna reabsorbția de potasiu pentru rinichi, ceea ce determină pierderea de mai mult potasiu în urină. Aceasta poate provoca o afecțiune numită hipokalemie.

Simptomele hipokalemiei

Potasiul este necesar pentru a menține sănătatea fiecărei celule din corp. Nivelul scăzut de potasiu poate afecta inima, ceea ce duce la ritmuri cardiace anormale și bătăi mari. Hipokalemia poate provoca spasm la nivel muscular, amorțeală și furnicături din cauza efectelor sale asupra nervilor. În plus, potasiu scăzut provoacă constipație și stări de oboseală.

Tratarea hipokalemiei

Este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă verifice periodic concentrațiile de potasiu în timp ce luați furosemid. Luând suplimente de potasiu sau consumul de alimente bogate în potasiu vă poate ajuta să corectați deficiența. Unele alimente pe care le puteți mânca pentru a vă crește aportul de potasiu includ cartofii dulci, sosuri de roșii, fasolea roșie și sfecla. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face modificări semnificative ân dieta dvs. sau să luați orice fel de supliment.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel