Impactul consumului de morcovi asupra nivelurilor de carotenoizi din organism. Esențial în îmbunătățirea sănătății pielii

Morcovi Foto: Freepik @timolina
Consumul regulat de morcovi poate crește semnificativ nivelul de carotenoizi în piele, contribuind la îmbunătățirea sănătății și aspectului acesteia.

Un studiu realizat în cadrul conferinței NUTRITION 2024 a arătat că gustarea de morcovi de trei ori pe săptămână poate crește semnificativ nivelurile de carotenoizi ale adulților tineri. Carotenoidele, pigmenți care se găsesc în morcovi și în alte fructe și legume, sunt legate de un risc mai scăzut de anumite boli și de producerea de vitamina A.

Studiul a constatat că adulții tineri care au mâncat aproximativ 70 de grame de morcovi de trei ori pe săptămână au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi în piele, chiar mai ridicate la persoanele care au mâncat atât morcovi, cât și au luat o multivitamină.

Carotenoizii sunt esențiali pentru sănătatea umană, deoarece acționează ca antioxidanți și pot fi transformați în vitamina A. Studiile anterioare au demonstrat că nivelurile de carotenoizi din piele pot fi crescute prin consumul a de trei ori porția recomandată de fructe și legume în fiecare zi timp de trei săptămâni.

Studiul, prezentat în cadrul conferinței NUTRITION 2024 a Societății Americane pentru Nutriție, sugerează că încorporarea morcovilor ca gustare poate crește semnificativ acumularea de carotenoizi în piele.

Consumul de morcovi a fost benefic, mai ales pentru cei care au luat o multivitamină

Cercetătorii au descoperit că o mică schimbare în alimentație poate avea un impact asupra nivelului de carotenoizi din piele la adulții tineri. Studiul a implicat 60 de participanți împărțiți în patru grupuri: grupul de control, care a mâncat 100 de grame de felii de măr de trei ori pe săptămână; restul participanților fie au mâncat 100 de grame de morcovi mici de trei ori pe săptămână, fie au luat o multivitamină care conține un carotenoid, fie au făcut o combinație a ambelor metode.

Cercetătorii au măsurat cantitatea de carotenoizi din pielea participanților înainte și după cele patru săptămâni de intervenție. După o lună, participanții care au mâncat morcovi au observat o creștere de 10,8% a scorurilor de carotenoizi din piele.

Cei care au mâncat atât morcovi, cât și au luat o multivitamină au avut niveluri cu 21,6% mai mari. Cu toate acestea, persoanele care au mâncat mere sau au luat doar multivitamine nu au înregistrat o creștere semnificativă a nivelului de carotenoizi ai pielii.

Carotenoizii pe care o persoană îi consumă prin fructe și legume sunt biodisponibili și se pot acumula în țesuturile din întregul organism. Grupul cu multivitamine nu a înregistrat aceleași rezultate pozitive, posibil din cauza consumului de grăsimi al participanților. Carotenoidele sunt liposolubile, iar absorbția lor crește atunci când sunt co-consumate cu un anumit tip de grăsime în dietă. Oamenii tind să consume morcovi mici alături de alte alimente, dar multivitaminele nu.

Citește și: Melatonina, mai mult decât un supliment pentru somn, poate proteja vederea. Cum poate încetini degenerescența maculară legată de vârstă

Foto: Freepik

Efectele asupra sănătății

Carotenoizii, pigmenți care se găsesc în plante, alge și bacterii fotosintetice, sunt responsabili pentru culorile vibrante din fructe și legume. Aceștia funcționează ca antioxidanți și sunt cele mai importante pentru sănătatea umană, trei tipuri fiind beta-carotenul, luteina și licopenul.

Morcovii sunt o sursă bine cunoscută de betacaroten, care poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului, a degenerescenței maculare legate de vârstă și a acumulării de plăci în artere. Betacarotenul este transformat în vitamina A, esențială pentru vedere, piele și funcția imunitară.

Cu toate acestea, creșterea nivelului de carotenoide poate să nu fie recomandată pentru toată lumea, deoarece persoanele care fumează sau au fost expuse la azbest pot avea un risc mai mare de cancer pulmonar și de deces atunci când iau suplimente de beta-caroten.

Vezi și: Fenomenul numit "creierul TikTok" și impactul asupra dopaminei și capacității de concentrare. Cum ne afectează conținutul digital capacitatea de a ne concentra

Cum să incluzi mai mulți carotenoizi în dieta ta

Cercetările sugerează că morcovii sunt o modalitate excelentă de a crește nivelul de carotenoide, dar și alte alimente precum cartofii dulci, dovleacul, dovleacul, ardeiul gras și cantalupul conțin carotenoide.

Frunzele verzi precum varza kale, spanacul și varza collard conțin, de asemenea, carotenoide. Pentru a maximiza absorbția, consumați alimente care conțin carotenoide alături de o grăsime.

Pentru a include mai multe alimente bogate în carotenoizi în dieta dumneavoastră, adăugați cartofi dulci la mese cu ulei de măsline pentru a spori absorbția beta-carotenului.

Amestecați spanacul în smoothie-uri cu avocado pentru o textură cremoasă și grăsimi sănătoase suplimentare. Combinați bastonașe de morcovi cruzi cu hummus pentru o gustare bogată în grăsimi sănătoase.

Faceți o salată de ardei gras cu dressing din ulei de măsline extravirgin pentru a stimula absorbția carotenoidelor. Amestecați dovleacul în supe cu lapte de cocos pentru grăsimi sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel