Igiena orală, cum îngrijiți dantura unei persoane care nu se poate spăla pe dinți

Igiena orală corectă permite oamenilor să se bucure de alimentație și să prevină pierderea și degradarea dinților. Nu e mai puțin important dacă ai grijă de altcineva, să te ocupi și de igiena dentară a acesteia.

S-ar putea să fii obligat să speli dinții acelei persoane. Asta înseamnă că trebuie să fii atent la ce mânâncă, să nu fie alimente proaste pentru sănătatea dinților, să previi gingiile inflamate și respirația urât mirositoare.

Institutul Național de Cercetări Dentare și Craniofaciale sugerează să faci acești pași pentru îngrijirea orală a pacientului care nu-și poate peria proprii dinți:

Spălați-vă pe mâini și purtați mănuși de unică folosință.

Scoateți cu grijă protezele.

Verificați între dinți și obraji să nu fie bucăți de mâncare, pipăind cu un deget de mănușă sau cu un tifon umed.

Utilizați o perie cu peri moi.

Utilizați o cantitate mică de pastă de dinți cu fluor.

Țineți perii periei la un unghi spre linia gingiilor, astfel încât să puteți curăța între gingii și dinți.

Periați dinții pe toate laturile folosind mici mișcări circulare, apoi periați limba.

Dacă persoana nu poate clăti, măturați gura cu un deget învelit în tifon umed, informează Medicine Net.com.

Medicii atrag atenția asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate: cariile netratate pot duce la afecțiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinților și pot afecta buna funcționare a întregului organism iar depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale și gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.

Prin aplicarea celor 3 pași de igienă orală se pot evita neplăcerile cauzate de problemele dentare și tratamentele costisitoare: periajul dinților de două ori pe zi, vizită la dentist în mod regulat și o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă multe fructe și legume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel