Iași: Tumoră extrem de rară, extirpată de la o pacientă 12 ani de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie
06 mai 2021, 13:55

Operația a durat câteva ore și fost un real succes
Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au efectuat o intervenție chirurgicală în timpul căreia au extirpat tumoră rară localizată la nivelul ventriculului III, pacientul fiind o fetiță în vârstă de 12 ani din județul Botoșani cu foarte bune rezultate la învățătură.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, Lucian Eva, coordonatorul echipei de intervenție chirurgicală, a declarat, joi, jurnaliștilor, că fetița în vârstă de 12 ani a venit la Spitalul de Neurochirurgie din cauza unui sindrom de hipertensiune intracraniană care îi provoca stări de greață, vărsături, dureri de cap, cefalee.
„În urma investigațiilor făcute la spitalul nostru s-a descoperit o tumoră situată într-o cavitate a creierului numită ventricul III. Probabilitatea de a fi un ependimom era foarte mare, având în vedere caracteristicile sale. S-a intervenit chirurgical printr-un abord destul de laborios, pentru că nu a fost așa de facil să ajungem la acea tumoră”, a declarat Lucian Eva.

Potrivit acestuia, operația a durat câteva ore și a fost un succes, mai ales că astfel de cazuri sunt extrem de rar întâlnite - două cazuri la un milion de persoane.

„S-a dovedit a fi o tumoră dezvoltată în niște celule speciale ale creierului care tapetează aceste cavități numite ventriculi sau canalul ependimar care trece prin măduva spinării. Ele sunt tumori rare. În Comunitatea Europeană sunt două cazuri la un milion și sunt mai frecvente la copii. În aproximativ 10% din tumorile la nivelul creierului și măduvei. În general sunt tumori benigne, dar depinde și de tipul acestora. Ele necesită în anumite situații tratament complementar: chimio și radio terapie, cu rezultate foarte bune. Multe dintre tumori se distrug prin radioterapie”, a mai declarat Lucian Eva.

Medicul a spus că, post-operator, evoluția stării fetiței este una bună, aceasta reîntorcându-se acasă.

„Urmează să fie consultată la Institutul Regional de Oncologie Iași sau la Spitalul de Pediatrie din Iași pentru a se stabili tratamentul complementar. Din câte am înțeles de la familia ei, fetița este un elev eminent, cu rezultate foarte bune la școală”, a mai precizat Lucian Eva.

Echipa medicală care a realizat intervenția a fost formată din: 

Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian EVA, medic primar neurochirug

Specialist neurochirurgie: dr. Cosmin APETREI

Specialist neurochirurgie: dr. Daniel ROTARIU

Medic rezident neurochirurg: dr. Ioana STIRBAN

As. Instrumentist: Elena LUTIC

Bioinginer: Vlad DAFINESCU

Anestezist: dr. Nina STRATICIUC

Asistentă: Petronela GALEȘ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?