Hipertensiunea: Trei motive să-ți reduci tensiunea, în afară de infarct și AVC

Boli de inimă
În afară de infarct și de AVC, hipertensiunea poate avea multe alte efecte nefaste în organism. Iată trei dintre ele la care poate nu te-ai fi gândit:

Conform datelor CDC (Centrele americane pentru controlul bolilor), șapte din zece persoane care au suferit un prim infarct au tensiune arterială ridicată. Pe lângă asta, 8 din 10 persoane care au suferit un AVC (accident vascular cerebral) au hipertensiune.

Dar acestea nu sunt singurele pericole la care te expui atunci când nu îți controlezi tensiunea ridicată și nici singurele consecințe nefaste pe care le poate avea aceasta.

Te poate orbi

Spre exemplu, poate contribui la neuropatia optică rezultând orbire. Hipertensiunea arterială accelerată sau malignă este o cauză obișnuită a umflăturii nervului optic bilateral și a dezlipirii de retină exudativă (prin pătrunderea de lichid sub retină, fara ruptura), arată un studiu de caz realizat la o pacientă de 18 ani și publicat în jurnalul de specialitate Retinal Cases Brief Reports (link studiu). Medicul care l-a realizat notează că „tratamentul hipertensiunii sistemice este esențial în inversarea manifestărilor oculare ale afecțiunii".

Îți afectează viața sexuală

Tensiunea ridicată este asociată și cu libidoul scăzut. O legătură între hipertensiunea arterială și problemele sexuale este dovedită la bărbați, notează specialiștii de la Mayo Clinic (link material). Pentru femeile care au satisfacție sexuală scăzut, însă, nu s-a dovedit deocamdată că tensiunea arterială mare ar fi de vină.

La bărbați, hipertensiunea arterială dăunează mucoasei vaselor de sânge și determină întărirea și îngustarea arterelor (ateroscleroza), limitând fluxul sanguin. Aceasta înseamnă că mai puțin sânge este capabil să curgă spre penis. Pentru unii bărbați, scăderea fluxului sanguin face dificilă realizarea și menținerea erecției - denumită adesea disfuncție erectilă. Problema este destul de frecventă, mai arată sursa citată.

Factor de risc pentru Alzheimer

Asociația Americană a Inimii (AHA) și Societatea Americană pentru Alzheimer au identificat hipertensiunea arterială ca fiind un potențial factor de risc pentru boala Alzheimer.

Studiile pe termen lung au demonstrat că hipertensiunea arterială în timpul vârstei adulte de mijloc (35-45 de ani) este un factor cheie care poate crește riscul de a dezvolta demență ulterior, în viață, în special demența vasculară. Aceste constatări evidențiază faptul că o abordare de-a lungul vieții pentru o sănătate bună ca cea mai bună modalitate de a-ți reduce riscul de demență, notează experții de la Alzheimer's Society.

Cu toate acestea, notează autorul unei analize publicate în jurnalul de specialitate Hypertension (link material), tratarea exclusivă a hipertensiunii arteriale, deși aduce beneficii, nu va fi suficientă pentru a împidica apariția Alzheimer. „Pentru asta, contează educația, sedentarismul și alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare care ar trebui să fie evitați", punctează acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel