Hipertensiunea, semne și simptome. Ce trebuie să știi despre „ucigașul tăcut”

Hipertensiunea arterială
Sunt multe mituri legate de semnele și simptomele pe care le-ar da hipertensiunea, dar adevărul e că boala își merită pe bună dreptate numele de „ucigașul tăcut”. Iată explicațiile:

Vă așteptați la o listă de semne și simptome pe care le dă hipertensiunea? Nu le veți găsi aici, în parte pentru că, de cele mai multe ori, ele nu există! Mituri, în schimb, sunt cu duiumul. 

Se spune, spre exemplu, că persoanele cu hipertensiune arterială vor prezenta simptome precum nervozitate, transpirație abundentă, senzația de presiune în tâmple, sângerări nazale, dificultăți de somn sau înroșire a feței. Dar asta nu e adevărat, spun experții de la American Heart Association (Asociația  Americană a Inimii). În realitate, „hipertensiunea arterială este în mare măsură un „ucigaș tăcut”, pentru că nu dă semne și simptome. Iar dacă ignorați tensiunea arterială, deoarece credeți că un anumit simptom sau semn vă va avertiza asupra problemei, riscați să vă puneți viața în pericol”, atrag ei atenția.

Experții americani notează și că hipertensiunea provoacă dureri de cap sau sângerări nazale doar în criza hipertensivă, care este o urgență medicală, în care tensiunea arterială este de 180/120 mm Hg sau mai mare. 

Tot ei spun că atunci când ai tensiunea mare, dar în paralele ai și dureri de cap și sângerări nazale, e bine să suni urgent la Ambulanță pentru că aceste simptome combinate denotă alte afecțiuni care sunt urgențe medicale, spre exemplu putând fi vorba de semnele unui accident vascular cerebral. 

Simptome asociate indirect cu hipertensiunea

O varietate de simptome pot fi asociate indirect, dar nu sunt întotdeauna cauzate, de hipertensiunea arterială, cum ar fi:

Vase de sânge sparte în ochi: Hemoragiile subconjunctivale sunt mai frecvente la persoanele cu diabet zaharat sau la cele cu hipertensiune arterială, dar niciuna nu le provoacă direct. Apoi, petele „plutitoare” pe care le remarci pe ochi nu sunt, de asemenea, legate de tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, un oftalmolog poate descoperi la consult dacă e vorba de deteriorarea nervului optic cauzată de hipertensiunea arterială netratată.

Înroșirea feței: apare atunci când vasele de sânge de pe față se dilată. Poate apărea imprevizibil sau ca răspuns la anumiți declanșatori, cum ar fi expunerea la soare, vreme rece, alimente picante, vânt, băuturi calde și produse pentru îngrijire a pielii. Poate apărea, de asemenea, din cauza unui stres emoțional, expunere la căldură sau apă caldă, consum de alcool și exerciții fizice intense - toate acestea crescând, de altfel, tensiunea arterială. Dar hipertensiunea nu este cauza directă a înroșirii faciale.

Amețeala: Deși poate fi un efect secundar al unor medicamente pentru tensiunea arterială, nu este cauzată de hipertensiune direct. Totuși, nu trebuie ignorată, mai ales dacă debutul ei este brusc. Brusca senzație de amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării, mersul îngreunat și incapacitatea de a pronunța corect cuvintele sunt toate semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral. Iar hipertensiunea arterială este un factor de risc principal pentru un accident vascular cerebral!

Ce ne recomandă experții:

- NU încercați să vă auto-diagnosticați. Diagnosticul clinic trebuie făcut numai de către un cardiolog!

- Trebuie să învățați să vă luați tensiunea arterială în mod constant și să vă cunoașteți valorile. În plus, să vă modificați stilul de viață pentru a evita apariția ei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel