Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Complicațiile sarcinii și menopauza timpurie cresc riscul de boli de inimă al femeilor în viitor. Cardiologii, ginecologii și endocrinologii recomandă cum să ajute femeile de vârstă mijlocie să prevină problemele cardiace ulterioare într-un document de consens al Societății Europene de Cardiologie (ESC) publicat în jurnalul European Heart Journal (link direct document).
„Medicii ar trebui să intensifice detectarea hipertensiunii la femeile de vârstă mijlocie”, se menționează în document. Până la 50% dintre femei dezvoltă tensiune arterială crescută înainte de vârsta de 60 de ani, dar simptomele - de exemplu bufeurile și palpitațiile - sunt adesea atribuite menopauzei.
„Tensiunea arterială ridicată se numește hipertensiune la bărbați, dar la femei este adesea etichetată greșit ca „stres” sau „simptome ale menopauzei”, a spus profesorul Angela Maas, directorul Programului de sănătate cardiacă pentru femei, Centrul Medical al Universității Radboud, Nijmegen, Olanda.
„Știm că tensiunea arterială este tratată mai puțin bine la femei comparativ cu bărbații, punându-le în pericol de fibrilație atrială, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral - care ar fi putut fi evitate.”
„Viața unei femei oferă indicii care arată dacă trebuie să începeți devreme cu prevenția”, a spus profesorul Maas. „Trebuie să evaluăm pacienții de sex feminin în mod diferit față de bărbați și nu doar să întrebăm despre colesterolul ridicat. Acest lucru ne va permite să clasificăm femeile de vârstă mijlocie ca fiind cu risc crescut sau cu risc scăzut de boli cardiovasculare”.
Pre-eclampsia este legată de o creștere de patru ori a insuficienței cardiace și a hipertensiunii și a unui risc dublu de accident vascular cerebral. Femeile care au o menopauză naturală timpurie (adică nu chirurgicală) înainte de vârsta de 40 de ani sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare - în fiecare an este asociat cu un risc crescut de 3%. Condițiile inflamatorii autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul, sunt mai frecvente la femei comparativ cu bărbații și cresc riscul cardiovascular în jurul menopauzei.
„Există mai multe faze ale vieții când putem identifica subgrupuri de femei cu risc ridicat”, a spus profesorul Maas. „Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii este un semn de avertizare că hipertensiunea arterială se poate dezvolta atunci când o femeie intră în menopauză și este asociată cu demența, decenii mai târziu. Dacă tensiunea arterială nu este abordată atunci când femeile au 40 sau 50 de ani, vor avea probleme la 70 de ani, când hipertensiunea este mai dificil de tratat”, a continuat aceasta.
Documentul oferă îndrumări cu privire la modul de gestionare a sănătății inimii în timpul menopauzei, după complicații ale sarcinii și în alte condiții, cum ar fi cancerul de sân și sindromul ovarian polichistic (SOP). Este recunoscut rolul important al unui stil de viață sănătos și al unei diete - de exemplu pentru managementul optim al sănătății la menopauză și la femeile cu SOP, care prezintă riscuri crescute de hipertensiune arterială în timpul sarcinii și diabet de tip 2.
În timp ce terapia hormonală la menopauză este indicată pentru ameliorarea simptomelor precum transpirații nocturne și bufeuri la femeile de peste 45 de ani, autorii recomandă evaluarea factorilor de risc cardiovascular înainte de inițierea tratamentului. Terapia nu este recomandată femeilor cu risc cardiovascular ridicat sau după un accident vascular cerebral, infarct sau cheag de sânge.
Documentul oferă sfaturi pentru femeile transgender (persoanele bărbat la naștere). „Aceste femei au nevoie de terapie hormonală pentru tot restul vieții și riscul formării cheagurilor de sânge crește în timp”, a spus profesorul Maas. Documentul afirmă că femeile transgender „ar trebui întotdeauna încurajate să reducă riscurile modificabile ale stilului de viață”, recunoscând în același timp că „beneficiile psihosociale ale terapiei hormonale cu o imagine corporală îmbunătățită pot duce la alegeri mai sănătoase ale stilului de viață”.
Colaborarea dintre cardiologi, ginecologi și endocrinologi este necesară pentru a oferi cele mai bune îngrijiri pacienților de sex feminin, a remarcat profesorul Maas. Ea a spus că „femeile își pot ajuta medicii să prevină problemele cardiace și să pună diagnostice mai timpurii menționând aspecte precum sarcinile complicate și menopauză timpurie, la consult, și monitorizându-și propria tensiune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...