Hipertensiune, rezultate uluitoare într-un program de îngrijire la domiciliu

Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă clinică larg răspândită care afectează aproape jumătate din toți adulții. Pacienții cu această boală au risc crescut de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare, iar consecințele netratării hipertensiunii arteriale pot fi grave. Însă un nou program de îngrijire la domiciliu a înregistrat rate de control a hipertensiunii arteriale uimitoare în doar 7 săptămâni și cu costuri mult mai mici decât programele tradiționale.

Tensiunea arterială ridicată rămâne adesea nedepistată, netratată sau subtratată ani de zile, iar rata de control pentru hipertensiune arterială atinge doar 50%. Studiul pilot efectuat de investigatorii de la Universitatea Brigham a ajutat 81% dintre participanți să realizeze controlul tensiunii arteriale în șapte săptămâni. Noua abordare, a fost aplicată celor 130 de participanți.

Pentru a depăși unele dintre provocările cu care se confruntă practicile clinice, oamenii de știință au combinat câteva strategii inovatoare pentru a crea programul. Participanții înscriși au primit acasă câte un dispozitiv de tensiune arterială compatibil cu Bluetooth care ar putea transmite în mod automat măsurătorile tensiunii arteriale.

Ei au învățat cum să-l folosească și au fost instruiți să-și măsoare tensiunea arterială acasă de două ori pe zi, patru măsurători. Pacientii au avut acces ușor și frecvent la "navigatorii de pacienți" - non-medici care au fost instruiți să folosească un algoritm clinic dezvoltat de specialiști în hipertensiune arteriala.

Programul a permis evaluarea rapidă și ajustarea dozei de medicamente pentru pacienți. Ajustările medicamentului s-au efectuat la fiecare două săptămâni până când tensiunea arterială la domiciliu a fost controlată la <135/85 mmHg.

Echipa a înscris 130 de pacienți a căror tensiune arterială a fost necontrolată (mai mare de 140/90 mmHg). Pacienții au fost recrutați din două clinici pentru a testa eficacitatea în două situații: o clinică de îngrijire primară Brigham și Clinica Cardiovasculară Watkins de la Brigham. Toți adulții au fost eligibili, cu excepția femeilor însărcinate și a celor cu afecțiuni renale avansate.

,,Acesta este un rezultat remarcabil, dat fiind în special intervalul foarte scurt de timp în care a fost atins un control: o medie de șapte săptămâni. Există câteva sisteme de sănătate notabile care au corespuns sau depășit această rată de control, dar majoritatea practicilor clinice nu abordează această rată de succes", a spus dr. Naomi Fisher, directorull Serviciului de Hipertensiune din Clinica de Specialitate de la Brigham.

Următorul pas al echipei va fi extinderea programului pentru a testa generalizabilitatea și durabilitatea acestuia. Cu această abordare, echipa anticipează o eficiență semnificativa a costurilor și economii de costuri, plus prevenirea evenimentelor cardiovasculare, informează Eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel