Hipertensiune arterială: efectul surprinzător al schiului

Schiorii care au făcut efort intens nu au avut risc mai mare de a face AVC
Schiorii au un risc mai mic de a face hipertensiune arterială, conform rezultatului unui studiu recent care a analizat participanții la cursa de schi fond Vasaloppet.

Cu cât o persoană finalizează mai repede o cursă de schi de fond pe distanțe lungi, cu atât are un risc mai mic de a dezvolta tensiune arterială ridicată. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala publicat în revista științifică online Circulation.

Hipertensiunea arterială se numără printre cei mai mari factori de risc pentru boli cardiovasculare și moarte prematură.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala au comparat sănătatea a 206.889 concurenți care participă la curse de schi fond pe distanțe lungi (Vasaloppet) cu cea a 505.542 de persoane din populația generală de-a lungul mai multor ani - au studiat parametri precum riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și depresie - și au demonstrat că, în fiecare dintre acestea, schiorii se bucură de o sănătate mai bună decât populația în general. În acest nou studiu cercetătorii au investigat dacă riscul de hipertensiune arterială este afectat de competiția în cursele pe distanțe lungi, cum ar fi Vasaloppet.

Studii anterioare, rezultate neconcludente 

Studiile anterioare asupra beneficiilor antrenamentului și activității fizice au arătat că acestea protejează împotriva creșterii tensiunii arteriale și, într-adevăr, dacă ați fost deja diagnosticat cu hipertensiune arterială, o puteți reduce prin exerciții fizice regulate; cu toate acestea, aceste studii au fost efectuate pe subiecți cu un nivel de activitate fizică scăzut sau moderat. Efectele asupra tensiunii arteriale a unei condiții fizice suficient de bune pentru participarea la Vasaloppet au rămas necunoscute.

Noul studiu arată că schiorii au avut un risc total cu 41% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială decât populația generală. Aceasta implică faptul că antrenamentul de rezistență are efecte benefice pentru cei care doresc să reducă riscul de hipertensiune arterială și poate explica parțial ceea ce s-a văzut anterior: schiorii care participă la Vasaloppet prezintă un risc redus de atac de cord și de moarte prematură.

Există o legătură foarte puternică între timpul în care un concurent reușește că parcurgă cursa Vasaloppet și riscul de presiune arterială ridicată.

„Cei mai rapizi dintre concureți (primii  20% dintre schiori) au avut un risc de 61% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială în comparație cu populația generală. Cei mai lenți (ultimii 20% dintre schiori) au avut un risc cu 26% mai mic, ceea ce este încă o reducere majoră. Se pare că cu atât intensiv este antrenamentul pe care îl faceți, cu atât este mai bine pentru artere”, spune Kasper Andersen, cercetător la Departamentul de Științe Medicale al Universității Uppsala și cardiolog la Spitalul Universitar Uppsala.

„Se poate întâmpla ca antrenamentul să determine vasele de sânge să se relaxeze, reducând secreția hormonului important renină din rinichi. Exercițiile fizice reduc, de asemenea, nivelul hormonului stresului și îmbunătățesc funcția stratului interior al celulelor din vasele de sânge. Toți aceștia sunt factori importanți în reglarea tensiunii arteriale”, spune Kasper Andersen. „Trebuie să fim întotdeauna prudenți atunci când interpretăm aceste tipuri de studii care investighează relația dintre diverse expuneri și rezultate, mai degrabă decât cauze. De aceea, este de remarcat faptul că nu se poate se presupune că întregul efect se datorează exercițiilor fizice; mai degrabă, o parte a efectului poate fi probabil explicată prin faptul că cei care intră în cursa Vasaloppet au, în general, un stil de viață mai sănătos, fumează mai puțin și consumă mai puțin alcool, dar și mai puține alimente grase.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel