Hidroxiclorochină, azitromicină, lopinavir. Conf dr Simin Florescu: niciunul nu are un efect dovedit

Medicamente
EXCLUSIV
Conf. dr. Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, a discutat la Academia de Sănătate despre tratamentele administrate bolnavilor de COVID-19.

La emisiunea Academia de Sănătate, conf. dr. Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, a subliniat ce tratamente le-au fost date pacienților cu COVID-19. Întrebată ce tratament este mai eficient, ea a răspuns: ”asta e o continuă dezbatere în ziua de azi. Știți bine că există câteva medicamente care au fost încercate în tratamentul acestei pandemii”.

Primul de care directorul medical a amintit este hidroxiclorochina.

”Vreau să vă spun că noi, în spital, am utilizat-o încă de la început, când au apărut primii pacienți. Dar, într-adevăr, am avut niște precauții în ceea ce privește administrarea, adică am administrat-o doar pacienților care nu aveau tulburări de ritm sau potențial aritmogen și atunci lucrurile au stat bine. Pe de altă parte, au existat mari controverse atât în privința ei ca și efect aritmogen, cât și morți de cauză cardiacă prin aritmii severe, cât și în asocierea ei cu alte medicamente ca azitromicina. Acesta a fost al doilea medicament utilizat. Vreau să vă spun în lotul nostru de pacienți tratați în spital, atât hidroxiclorochina, cât și azitromicina au fost bine tolerate de majoritatea pacienților, dar repet cu acel asterix: cu selectarea pacienților care primeau acel tratament pe baza antecedentelor și pe baza aspectului electrocardiografic”, detaliază conf dr Simin Florescu, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

La Boli Infecțioase în București s-au mai folosit o combinație de medicamente antiretrovitrale utilizată în HIV: lopinavir și ritonavir. Nici această combinație, precizează specialista, ”nu a dovedit, nici ea, o eficiență deosebită. Și în plus cu niște efecte secundare foarte neplăcute pentru cei cu tulburări de tub digestiv importante, care, de foarte multe ori, au determinat stoparea tratamentului. Deci, niciunul dintre aceste medicamente nu are un efect dovedit în acest moment”, adaugă conf dr Simin Florescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel