Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Gușa polinodulară este asociată cu un risc mai mare de cancer tiroidian. Cu toate acestea, cercetătorii nu înțeleg încă legătura dintre cele două. Dacă aveți o gușă polinodulară, medicul dumneavoastră vă va verifica cel mai probabil și pentru cancerul tiroidian.
Dr. Dana Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie generală, supraspecializată în chirurgia endocrină cervicală, cu competență în ultrasonografie generală a explicat ce este gușa polinodulară și care sunt principalele simptome cu care se confruntă pacienții.
”De obicei, primesc diagnosticul de gușă polinodulară acei pacienți în tiroida cărora se identifică modificări de structură și anume, țesutul tiroidian normal este înlocuit de noduli care pot fi de tip solid, chistic sau mici. Acești noduli înlocuiesc țesutul tiroidian normal și pot să fie în număr foarte mare, dar ca să vorbim de gușă polinodulară trebuie să fie cel puțin doi.
Pot să ajungă la câteva zeci și pot avea dimensiuni de la câțiva milimetri până la dimensiuni gigante de 10,12, 15 cm în diametru. Pacienții care au asemenea modificări la nivelul părții anterioare a gâtului vor avea manifestări legate de poziționarea anatomică a glandei tiroide. Pot să aibă tulburări în alimentație, să se înece cu alimentele, fie solide sau lichide, sau la administrarea de medicamente, pot să aibă tulburări ale vocii, să răgușească, pot să aibă o tuse iritativă a cărei cauze nu sunt identificate. Foarte rar pot să aibă dureri în zona cervicală și un eventual un aspect inestetic al gâtului pe care îl sesizează pacientul sau apropiații”, a explicat medicul la Digi 24.
Vezi și: Hiperamonemia, cauze și tratament. Ce este Amoniacul, cum ajunge în corp și ce boli grave provoacă
Tiroida este o glandă în gât care face hormoni care controlează multe funcții ale corpului. În cele mai multe cazuri, cauza este necunoscută. Tiroidita Hashimoto este asociată cu un risc mai mare de noduli tiroidieni, ceea ce poate duce la formarea de gușă. Hashimoto este o tulburare autoimună și cea mai frecventă cauză de hipotiroidism. În hipotiroidism, tiroida nu produce suficienți hormoni.
”În momentul în care credem că avem o problemă de acest tip, trebuie să ne prezentăm la medic. Acesta va consulta pacientul, îi va pune întrebări, îi va face o examinare fizică prin palpare la nivelul tiroidei și va recomanda un set de analize care să reflecte statusul funcțional al glandei tiroide.
Ca primă etapă de tratament dacă descoperim că tiroida nu funcționează suficient sau funcționează în exces va fi nevoie de un tratament medicamentos. Mai trebuie efectuate investigații imagistice cum ar fi ecografia tiroidiană sau scintigrafia sau tomografia computerizată. Ulterior, în funcție de aspectul, numărul, consistența, poziționarea nodulilor din componența gușii polinodulare se decid pașii următori și anume:
- dacă pacientul va trebui urmărit periodic
- dacă este necesară puncționarea unuia sau mai multor noduli
- dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală”, a mai explicat dr. Dana Roxana Boanță.
Până la 20% dintre persoanele cu gușă polinodulară vor dezvolta, de asemenea, cancer tiroidian, mai ales dacă afecțiunea nu este tratată la timp.
”Operația care se face cel mai frecvent este tireidectomia totală, deoarece nodulii nu se află grupați pe un singur lob din cei doi lobi ai glandei tiroide. Operația presupune excizia, scoaterea glandei tiroide din corp, printr-o incizie mică și estetică la baza gâtului. Se face cu anestezie generală, necesită o internare de 24-48 de ore, iar recuperarea este rapidă, de câteva zile.
După operație, pacientul va primi un tratament de substituție hormonală toată viața. Dacă neglijăm sănătatea noastră, ne expunem riscului de a pierde controlul asupra bolii și automat pierdem avantajul pe care îl avem, și anume de a face un tratament cu riscuri minime.
Gușa nodulară poate să evolueze prin creșterea în volum a nodulilor respectivi, creșterea presiunii în zona traheei, esofagului și să împiedice pacientul să se alimenteze, să vorbească sau chiar să respire. Evoluția nodulilor poate să fie una către modificări și mutații astfel încât nodulii tiroidieni la început benigni să se transforme în noduli canceroși, iar pacientul să dezvolte un cancer tiroidian, lucru care este de evitat”, a mai explicat medicul.
Vezi și: Ce să faci dacă ți-a amorțit piciorul sau mâna. 7 trucuri să le dezmorțești rapid
Lt. col. medic dr. Betianu Cezar, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in ecografie generala, CT, RM si Senologie, Laborator Explorări funcționale invazive (cardiologie intervențională), Compartiment de Angiografie și Cateterism Cardiac arată care sunt avantajele ecografiei de tiroidă.
”Ecografia de tiroidă este o metodă imagistică neinvazivă care permite medicului radiolog să vadă imagini cu glanda tiroidă. Ecografia este cea mai la îndemână și mai utilă tehnică imagistică de investigare a anormalităților prezente la glanda tiroidă.
- La palparea gâtului, medicul a descoperit umflături anormale în zona tiroidei
- Investigarea unei glande tiroide mărite
- Prezența adenopatiilor laterocervicale palpabile
- Rezultatul analizelor hormonilor tiroidieni în afara limitelor normale
- Investigarea tumorilor benigne sau maligne la nivelul tiroidei
- Ca test de rutină și prevenție la persoanele cu istoric de cancer tiroidian în familie
- Investigarea și urmărirea chisturilor tiroidiene
- Monitorizarea post-chirurgicală a pacienților cu intervenții chirurgicale la tiroidă.
De cele mai multe ori, medicul radiolog poate afla dacă formațiunile anormale la nivelul glandei tiroide sunt benigne sau maligne. În anumite cazuri, este nevoie de prelevare de țesut pentru a determina cauza formațiunii. Se poate astfel face biopsie sub ghidaj imagistic cu ajutorul ecografului”, arată medicul, potrivit Spitalului Militar Central Carol Davila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Congelarea corectă a fructelor și...
Acestea sunt cele mai importante...