Caracterizate de lipsa unui...
Gulia, numită uneori și nap german, este o legumă sub formă de bulb, înrudită cu varza. De altfel, aceasta este descrisă ca având un gust amestecat de varză și broccoli.
De la gulie sunt se poate consuma atât partea bulboasă, cât și frunzele. Iar ca formă de consum, gulia poate fi mâncată crudă, în ca adaos în salată, cât și gătită la abur, prăjită sau fiartă.
Trebuie reținut încă că pentru a putea profita de conținutul mare de vitamine și minerale este indicat să fie gătită cât mai puțin, iar gustul pe care îl are ne permite să o consumăm, cu succes, și crudă, ca atare.
O porție de 100 grame de gulie crudă conține:
- calorii 27
- carbohidrați 6,2 grame
- proteine 1,7 grame
- fibre 3,6 grame
- folați 4% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 2,5% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 3% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 11,5% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 1,5% DZR
- tiamina (vitamina B1) 4% DZR
- vitamina A 1% DZR
- vitamina C 102% DZR
- vitamina K sub 1% DZR
- sodiu 1% DZR
- potasiu 7% DZR
- calciu 2,5% DZR
- cupru 14% DZR
- fier 5% DZR
- magneziu 5% DZR
- mangan 6% DZR
- fosfor 6,5% DZR
- seleniu 1% DZR
- zinc sub 1% DZR, arată Nutrition & You.
Gulia poate fi introdusă cu succes în alimentație,mai ales că nu are nici grăsimi, nici colesterol, iar ”bagajul” de vitamine, minerale și nutrienți al acestei legume aduce o multitudine de beneficii, dovedite științific.
Protejează împotriva deteriorării celulelor
Vitamina C, prezentă din plin în gulie, acționează ca un antioxidant care protejează celulele din organism.
De altfel, nutriționiștii și nu numai recomandă consumul de fructe și legume bogate în antioxidanți, printre care și vitamina C, decât administrarea de suplimente de antioxidanți.
Poate promova prevenirea cancerului
Gulia, la fel ca și celelalte legume din familia Cruciferelor, conține substanțe fitochimice favorabile sănătății, cum ar fi izotiocianații, sulforafanul și indol-3-carbinolul, care se presupune că protejează împotriva cancerului de prostată și de colon, arată sursa menționată.
Poate reduce inflamația
Atât gulia verde, cât și cea roșie au fost studiate pentru beneficiile lor pentru sănătate de către cercetătorii care și-au publicat raportul într-un număr din 2014 al revistei Preventative Nutrition and Food Science.
Aceștia au stabilit că extractele din gulia roșie au prezentat beneficii antiinflamatorii mai puternice decât cele din gulia verde, autorii studiului concluzionând că gulia roșie ar putea fi utilă ca agent antiinflamator puternic, notează Very Well Fit.
Poate proteja împotriva apariției diabetului
Aceiași autori ai studiului au investigat și extractele din gulii pentru efectele lor antidiabetice.
Din nou, gulia roșie a prezentat efecte antidiabetice semnificativ mai puternice.
Cercetătorii au atribuit conținutul total mai mare de fenoli din gulia roșie ca fiind cel care a oferit acest beneficiu.
De altfel un beneficiu în prevenirea diabetului poate fi dat și de conținutul de fibre din gulie, știut fiind că fibrele ajută în controlul zahărului din sânge, precum și în gestionarea greutății.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Tot fibrele din gulie sunt responsabile și de sănătatea inimii. Fibrele ajută la scăderea colesterolului, care este factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Studiile susțin faptul că un aport mai mare de alimente cu fibre alimentare este legat de mai puține boli cardiovasculare și joacă un rol în prevenirea obezității.
Recomandările sugerează, de obicei, să consumăm legume cu frunze verzi, cereale integrale și fructe viu colorate.
Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că legumele albe, printre care se numără și gulia, cartofii, conopida, ceapa și păstârnacul, ar trebui să fie de asemenea recomandate pentru fibrele și alte substanțe nutritive pe care le furnizează.
Însă consumul acestora din urmă trebuie făcut cu precauție, după modul de preparare.
Deși rapoartele privind efectele adverse ale consumului de gulie lipsesc, o analiză de cercetară sugerează că legumele crucifere pot interacționa cu medicamentele anticoagulante, motiv pentru care cei care primesc astfel de medicamente trebuie să discute cu medicul înainte de a consuma aceste legume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...