Această metodă simplă ne ajută să...
Cancerul de trahee este o formă rară de cancer care afectează traheea, tubul muscular și cartilaginos care conectează gâtul cu plămânii și permite trecerea aerului în și din plămâni.
Deoarece traheea este parte a sistemului respirator, cancerul de trahee poate afecta în mod direct respirația și poate fi o afecțiune gravă.
La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, cauzele exacte ale cancerului de trahee nu sunt întotdeauna clare, dar expunerea la substanțe chimice toxice sau la fum de țigară poate crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni.
În ceea ce privește simptomele cancerului de trahee, acestea pot include: tuse persistentă, dificultăți de respirație, tuse cu sânge, durere în piept și pierdere inexplicabilă în greutate.
Diagnosticul cancerului de trahee implică adesea imagistica medicală precum: CT, RMN și bronhoscopia, care implică introducerea unei sonde flexibile în trahee pentru a examina și recolta mostre de țesut pentru biopsie.
"Gudronul trece prin laringe, trahee, bronșii mari, ajung în final la plămâni, la alvole, unde se cantonează de obicei", ne-a spus medicul Ioan Cordoș.
Gudronul este o substanță care se formează prin arderea incompletă a materialelor organice cum ar fi lemnul, cărbunele sau produsele petroliere.
Gudronul este unul dintre componentele majore ale fumului de țigară și este asociat cu nemeroase afecțiuni grave de sănătate, inclusiv cancerul de trahee și cancerul de plămâni.
Expunerea la gudron și, evident, și la alte substanțe chimice toxice, inclusiv la cele din fumul de țigară, poate avea efecte devastatoare asupra tractului respirator.
Mai mult, gudronul conține o varietate de substanțe chimice cancerigene, inclusiv benzen, arsenic și amoniac, care pot provoca modificări genetice în celulele respiratorii și pot duce la dezvoltarea cancerului.
Ei bine, cancerul de trahee și cancerul pulmonar sunt două dintre cele mai comune tipuri de cancer asociate cu fumatul și expunerea la gudron, pentru că aceste substanțe chimice pot irita și inflama mucoasa traheei și a plămânilor, crescând riscul de dezvoltare a cancerului.
"Cu toate astea, cancerul de trahee și de bronșii mari este mult mai rar, mult mai rar decât cel așa-zis bronho-pulmonar. Infinit mai rar", a declarat prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...