Grupa de sânge te face mai predispus la coronavirus sau Covid-19? Avertismentul experților

Grupă sanguină
EXCLUSIV
În mediile de socializare circulă ipoteza că persoanele cu o anumită grupă de sânge ar fi mai predispuse la infectarea cu noul coronavirus și la Covid-19. Experții avertizează asupra pericolului de a te repezi să crezi în ceva

IPOTEZĂ: Persoanele cu grupa de sânge tip A sunt mai susceptibile să fie infectate cu noul coronavirus

Ipoteza a câștigat popularitate printr-o serie de postări pe Facebook larg distribuite, ca apoi să fie preluată în SUA și de entități media, unele cu prestanță, precum Science Focus, MSN, South Sentinel din Florida de Sud. Newsweek, Express, Science Alert și Medical News Today au publicat, de asemenea, materiale cu privire la acest subiect. Inclusiv DC Medical a anunțat acest studiu, citând presa chineză: Care sunt grupele de sânge mai predispuse la infecția cu noul coronavirus!

 

Totul a pornit de la PREZENTAREA unui studiu, care nu este publicat oficial în vreo revistă de specialitate, realizat de cercetătorii de la Centrul Național de Cercetări Clinice pentru Boli Infecțioase, Spitalul Renmin de la Universitatea Wuhan și Școala de Medicină de la Universitatea de Știință și Tehnologie din sudul Chinei, și care evaluează relația potențială dintre grupa de sânge și spitalizarea din cauza infecției provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, adică de Covid-19.

Prezentarea cercetătorilor chinezi este, subliniem încă o dată, PRELIMINARĂ, pentru că studiul, ca să aibă valoare medicală, trebuie publicat într-un jurnal și revizuit de la egal la egal (adică de specialiști similar din altă parte decât China). Asta âînseamnă că în acest moment alți experți nu au avut încă timpul necesar de a evalua metodologia și rezultatele cercetătorilor chinezi.

Este prematur și iresponsbail să credem că există o legătură!

Prezentarea studiului a fost publicată preliminar în martie pe medRxiv (link direct prezentare), un server non-profit fondat de Cold Spring Harbour Laboratory, Universitatea Yale și BMJ. MedRxiv este un server pe care cercetătorii împărtășesc concluziile preliminare înainte de publicarea în jurnale medicale de specialitate. Modelul face ca cercetarea să fie accesibilă altor experți, fără a fi nevoie să aștepte procesul de revizuire din partea colegilor, care durează de obicei destul de mult timp.

În prezentare se arată că cercetătorii chinezi au studiat 2.173 de persoane din trei spitale din Wuhan și Shenzhen, China, care au fost infectate cu coronavirus și spitalizate cu Covid-19.

Distribuția pacienților, în funcție de grupa de sânge, era următoarea: 37,75% dintre persoanele analizate aveau grupa de sânge A, 26,42% dintre ei aveau grupa B, 10,03% dintre subiecți erau de tip AB și 25,80% dintre pacienții analizați aveau grupa de sânge O.

Cercetătorii chinezi susțin că au descoperit că proporția de persoane cu sânge de tip A a fost semnificativ mai mare în grupul internat cu COVID-19 decât în rândul populației generale. De asemenea, ei spun că au descoperit că proporția de persoane cu tip de sânge O a fost semnificativ mai mică în grupul de persoane internate cu COVID-19 decât în rândul populației generale.

Pe baza acestor constatări, autorul principal al studiului, dr Jiao Zhao, a concluzionat că „Persoanele cu grupa sanguină A au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta COVID-19 (boala dată de infecția cu coronavirus, n.r.), în comparație cu grupele sanguine non-A, în timp ce grupa sanguină O are un risc semnificativ mai mic pentru infecție, comparativ cu grupele sanguine non-O".

De ce lucrarea trebuie ignorată deocamdată

Este important de subliniat, însă, faptul că cercetătorii se referă la riscul de a avea nevoie de spitalizare din cauza COVID-19, și nu la riscul de a te infecta cu noul coronavirus (cel care poate duce la boală).

Acest lucru se datorează faptului că echipa a analizat doar date de la persoane ale căror simptome au fost suficient de severe pentru a necesita spitalizare, nu și de la cele cu simptome ușoare care au răspuns la îngrijirea la domiciliu.

Apoi, Dr Sakthi Vaiyapuri, profesor asociat la Universitatea Reading, din Regatul Unit, subliniază că persoanele cu sânge de tip A nu ar trebui să-și facă griji din cauza rezultatelor acestui studiu preliminar.

„Există puține dovezi care să ateste afirmația că există [o] mai mult decât o corelație coincidentală între grupul sanguin ABO și susceptibilitatea de a contracta COVID-19", spune el.

Nu în ultimul rând, cercetarea nu a fost revizuită „de la egal la egal" sau publicată într-o revistă medicală sau academică, ceea ce înseamnă că alți experți din domeniu nu au analizat metodologia, datele sau semnificația acestora. Intenția sa este în primul rând să „genereze dezbateri între experți", a scris PolitiFact.

„Astfel de materiale sunt rapoarte preliminare ale lucrărilor care nu au fost certificate prin evaluarea de la egal la egal", se arată pe site-ul medRxiv „Personalul medical nu ar trebui să se bazeze pe acestea pentru a ghida practica clinică sau comportamentul legat de sănătate și nu ar trebui raportate în presă ca informații consacrate."

Preet Chaudhary, șeful Hematologiei de la Universitatea din Sudul Californiei, a declarat că cercetarea nu este concludentă, deoarece cercetătorii nu și-au reprodus rezultatele. Pe pagina 7 a studiului, un studiu cu 285 de pacienți din Shenzhen nu a arătat că grupa sanguină A este mai susceptibil, spre exemplu, a observat el. Specialistul a mai spus că diferențele dintre grupele de sânge ale grupului neinfectat și grupul cu COVID-19 au fost doar de câteva puncte procentuale.

„Practic este doar un studiu marginal”, a spus Chaudhary. „Aceasta este o publicare prealabilă. Nu a fost publicat în adevăratul sens al cuvântului încă. Lasați-l să fie publicat și să fie revizuit de la egal la egal."

Chaudhary și-a exprimat îngrijorarea că rezultatele acestuia ar putea determina persoanele cu tip de sânge O să fie mai puțin precaute, din cauza ipotezei că ele sunt mai puțin sensibile.

Sakthivel Vaiyapuri, a subliniat, de asemenea, într-o declarație pentru PolitiFact, că cercetarea ar trebui ignorată, deoarece nu are validare științifică și poate provoca panică persoanelor cu grupa de sânge de tip A.

„Este mai bine să ignorăm orice articol care nu a fost examinat în mod corespunzător prin evaluarea colegilor și publicat într-o revistă științifică riguroasă", a subliniat Vaiyapuri, conform USA Today.

Nu trebuie ignorat nici faptul că acest studiu discută de puțin peste 2.000 de cazuri de infecție, în condițiile în care în lume sunt deja peste 911.000 de cazuri confirmate, iar analiza acestor date medicale strânse pe tot globul ar putea releva, mai târziu, cu totul altceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel