Grupa de sânge care PREDISPUNE la infecția COVID-19. NOU STUDIU

Grupă sanguină
Un nou studiu aduce dovezi suplimentare că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un risc mai mare de a face infecția COVID-19, pentru că virusul se leagă mai ușor de celulele lor. 

Mai exact, a constatat că noul coronavirus (SARS-CoV-2) este în special atras de antigenul grupei sanguine A găsit pe celulele respiratorii.

Cercetătorii s-au concentrat pe o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 numit domeniul de legare a receptorilor (RBD), care este partea virusului care se atașează la celulele umane gazdă. Aceasta o face o țintă importantă pentru oamenii de știință care încearcă să afle cum virusul infectează oamenii.

În acest studiu de laborator, echipa a evaluat modul în care SARS-CoV-2 RBD a interacționat cu celulele sanguine respiratorii și roșii din grupele de sânge A, B și O.

Rezultatele au arătat că SARS-CoV-2 RBD a avut o „preferință puternică” pentru legarea la grupa sanguină A găsită pe celulele respiratorii, dar nu a avut nicio preferință pentru celulele roșii ale grupei sanguine A sau alte grupe sanguine găsite pe celulele respiratorii sau roșii.

Preferința SARS-CoV-2 RBD de a recunoaște și de a se atașa la antigenul grupei sanguine A găsit în plămânii persoanelor cu grupa sanguină A poate oferi o perspectivă asupra potențialei legături dintre grupa sanguină și infecția COVID-19, potrivit autorilor studiul care a fost publicat pe 3 martie 2021 în revista Blood Advances (link direct studiu).

„Este interesant faptul că RBD viral preferă cu adevărat tipul de antigene din grupa sanguină A care se află pe celulele respiratorii, care probabil este modul în care virusul intră în majoritatea pacienților și îi infectează”, a spus autorul studiului, dr. Sean Stowell, de la Brigham and Women's Hospital din Boston.

„Grupa de sânge este o provocare deoarece este moștenită și nu ceva ce putem schimba”, a spus Stowell, într-un comunicat de presă al Blood Advances. „Dar, dacă putem înțelege mai bine modul în care virusul interacționează cu grupele de sânge la oameni, am putea fi în măsură să găsim noi medicamente sau metode de prevenire”, a continuat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel