Alimentația în sezonul rece poate fi...
Gripă, copii. Pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor cu gripă, medicii ALOPEDI 0364 917 - serviciul gratuit de sfaturi medicale prin telefon gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj - fac câteva recomandări.
”Gripa este o boală virală mai frecventă în perioada octombrie-mai, dar virusul circulă mai intens în perioada decembrie-februarie, de obicei. (...) Trebuie precizat faptul că doar o parte dintre copiii cu gripă au complicații ce necesită internare în spital. În același timp însă, unii dintre ei au complicații atât de severe încât necesită tratament în secții de Terapie Intensivă iar un număr mic de copii decedează în fiecare an din cauza gripei", se arată pe contul de Facebook al Consiliul Județean Cluj.
Transmitere – "prin picăturile de salivă pe care le elimină în aer persoana bolnavă atunci când strănută, tușește sau vorbește. Ele se pot depune și pe suprafețe de pe care trec pe mâinile copiilor, mâini pe care copiii le duc apoi la gură sau la nas și astfel se infectează".
Manifestări ale copilului cu gripă: febră, tuse, durere în gât, dureri musculare, durere de cap, vărsături, diaree.
Reducerea expunerii copilului la gripă: evitați contactul cu persoanele bolnave iar în cazul în care copilul dumneavoastră este bolnav, evitați contactul lui cu alte persoane pentru a nu răspândi virusul. Învățați copilul să își acopere fața cu brațul atunci când tușește sau strănută și să își spele mâinile cu regularitate, să nu își atingă ochii, nasul sau gura după ce a pus mâna pe suprafețe posibil contaminate.
Ce e de făcut când copilul e deja bolnav:
- copiii mai mari de 5 ani și care nu au probleme cronice de sănătate trec ușor prin infecția gripală. Contactați doctorul dacă starea copilului vă îngrijorează
- copiii mai mici de 5 ani, în special cei mai mici de 2 ani sau cei cu boli cronice au risc crescut de a dezvolta complicații și trebuie consultați de către medic dacă au manifestări de gripă
- când copilul respiră repede și cu efort, pielea este palidă sau albăstruie, copilul nu interacționează cu dumneavoastră sau nu bea lichide, varsă lichidele, manifestările gripei păreau că se ameliorează dar apoi s-au înrăutățit sau febra este însoțită de erupție pe piele este necesar consultul medical imediat
- "persoana bolnavă răspândește virusul începând cu o zi înaintea apariției manifestărilor gripei și încă 5-7 zile după ce boala se manifestă. NU duceți copilul bolnav în colectivitate deoarece va răspândi virusul. Copilul se poate întoarce la școală sau la grădiniță la 2 zile după încheierea tratamentului antiviral, copilul fiind cu stare generală bună și fără febră".
"Cea mai bună metodă de a proteja copilul este vaccinarea anuală. Se recomandă vaccinarea în fiecare an a copiilor mai mari de 6 luni. Copiii cu vârsta mai mică de 6 luni fac cele mai severe complicații, dar sunt prea mici pentru a fi vaccinați. Copiii cu vârsta între 6 luni și 8 ani necesită cu ocazia primei vaccinări 2 doze de vaccin administrate la interval de 4 săptămâni. În anii următori se va face o singură doză de vaccin pe sezon. Este bine ca vaccinarea să fie făcută până la sfârșitul lunii octombrie, dar copilul poate fi vaccinat oricând în timpul perioadei cu circulație intensă a virusului gripal. Sunt necesare aproximativ 2 săptămâni pentru ca organismul să producă anticorpi", mai precizează medicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...