Grepefruit ROȘU, INTERZIS dacă iei aceste medicamente. Poate influența EFECTELE ADVERSE

Grapefruitul se mândrește cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Superalimentul are mai multă apă decât aproape orice alt fruct și este bogat în substanțe nutritive și scăzut și în calorii.

Deși are o serie de beneficii pentru sănătate, grapefruitul roșu poate interacționa cu unele medicamente, alterând efectul lor în organism.

Medicamentele sunt procesate în ficat și intestinul subțire de un grup de proteine numite citrocrom P450 (CYP).

CYP descompune medicamentele reducând nivelul lor din sânge.

Grepefruitul, la fel ca portocalele roșii, pomelo, mineolele și portocalele, conține o clasă de chimicale numite furanocumarine. Aceste furanocumarine perturbă funcția normală a CYP-urilor. De fapt, studiile arată că acestea alterează efectul în sânge la peste 85 de medicamente, scrie HEALTHLINE

Nu e nevoie de o cantitate mare de grepefruit pentru ca efectele lui să se facă simțite. Un fruct întreg sau un pahar de suc de gref este de ajuns pentru a altera efectul medicamentelor. Efectul lui poate dura câteva zile. 

Iată care sunt medicamentele care interacționează cu grepfruitul roșu

1. Medicamente pentru colesterol: Atorvastatină, Lovastatină, Simvastatină

2. Medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale

Există câteva pastile care ar trebui luate cu atenție: Felodipină, Nifedipină, Losartan, Eplerenonă.

Combinate cu sucul de grepefruit, aceste medicamente pot duce la o scădere prea mare a tensiunii arteriale.

3. Unele medicamente pentru ritmul cardiac

Grepefruitul influențează unele medicamente care tratează bătăile anormale ale inimii. Aceste interacțiuni pot fi periculoase dacă printre pastile se numără: Amiodaronă, Dronedaronă.

Aceste medicamente joacă un rol esențial în tratarea pacienților cu aritmii cardiace. Potrivit unui studiu, un pahar de 300 ml de suc de grepfruit poate crește nivelul acestor medicamente în sânge cu 84%, în comparație cu cei care nu consumă deloc acest citric. 

4. Unele antibiotice

Deși antibioticele sunt unele dintre cele mai diverse categorii de medicamente, există câteva care au interacțiune semnificativă cu grepefruitul: Eritromicină, Rilpivirină și medicamente utilizate în HIV, primaquină, Albendazol.

5. Medicamente împotriva depresiei și a anxietății

Există câteva medicamente prescrise de medicul psihiatru cu care grepefruitul interacționează. Printre acestea se numără: Quetiapină, Lurisadonă, Ziprasidonă, Buspironă, Diazepam, Midazolam, Triazolam.

5. Unele medicamente pentru subțierea sângelui

Medicamentele pentru subțierea sângelui sunt folosite pentru a trata și a preveni cheagurile de sânge. Unele interacționează cu grepefruitul, inclusiv: Apixaban, Rivaroxaban, Clopidogrel, Ticagrelor.

6. Medicamente pentru durere

Printre medicamentele pentru durere care interacționează cu grepefruitul se numără: Fentanil, Oxicodonă, Colchicină.

7. Medicamente pentru prostată

Câteva dintre pastilele pentru disfuncții erectile și pentru prostată care merită menționate sunt: Sildenafil (celebra Viagra), Tadalafil, Tamsulosin, Silodosin.

Mai mult, medicamentele pentru prostată pot provoca amețeli atunci când sunt luate împreună cu grapefruit, potrivit unui studiu

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel