Grăsimea viscerală: ce este și cât de periculoasă e. Alimentele care o dezvoltă. Dr. Alina Epure: Alimentația și somnul o pot elimina!

foto: fotografie furnizată de Fabrica de Pr & freepik@billionphotos
EXCLUSIV
Grăsimea viscerală poate fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și alte complicații metabolice.

Grăsimea viscerală reprezintă o componentă esențială a discuțiilor privind sănătatea și nutriția în zilele noastre. Deși este adesea asociată cu aspectul estetic al corpului, grăsimea viscerală este mult mai mult decât o preocupare pur cosmetică. Această formă de grăsime se acumulează în jurul organelor interne, în special în zona abdominală, și este denumită și  "grăsime ascunsă", dată fiind poziția sa în straturile profunde ale corpului. Cercetările au demonstrat că cantitatea excesivă de grăsime viscerală poate fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și alte complicații metabolice.

Vezi și: Colesterolul HDL scăzut crește riscul dezvoltării boilor de inimă. Ce ar trebui să faci pentru a crește colesterolul HDL

În acest context, pentru a obține o perspectivă mai clară asupra acestui subiect, am discutat cu Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, care ne-a oferit o înțelegere mai profundă a grăsimii viscerale și a impactului său asupra sănătății noastre.

Ce este grăsimea viscerală și cât de periculoasă poate fi?

Grăsimea viscerală, localizată în straturile profunde ale abdomenului și în jurul organelor interne, este o formă ascunsă de grăsime, asociată cu multiple riscuri pentru sănătate. Aceasta nu afectează doar aspectul fizic, ci și funcționarea organismului și riscul de a dezvolta afecțiuni grave. Printre aceste afecțiuni se numără bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și nivelurile crescute de colesterol și trigliceride.

În plus, medicul Alina Epure a precizat că grăsimea viscerală poate influența secreția hormonală, determinând eliberarea unor hormoni care pot fi agresivi pentru organism. Mai mult, existența unor obiceiuri alimentare nesănătoase, sedentarismul, stresul cronic și predispoziția genetică sunt factori care pot contribui la acumularea grăsimii viscerale.

”Grăsimea viscerală se depune în zona abdominală, în straturile profunde, este grăsimea ascunsă, prezentă în jurul organelor interne. Prezența acesteia este asociată cu riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2, creșterea colesterolului, creșterea trigliceridelor, dar și secretarea de hormoni ce pot fi agresivi pentru organism”, ne-a spus dr. Alina Epure.

Care este diferența dintre grăsimea viscerală și grăsimea subcutanată?

Grăsimea subcutanată este o formă de grăsime care se acumulează sub piele, în stratul subcutanat al corpului. Este cea mai vizibilă formă de grăsime și poate varia în grosime și distribuție în funcție de factori precum sexul, vârsta, genetica și nivelul de activitate fizică. Grăsimea subcutanată îndeplinește mai multe funcții în organism, inclusiv izolarea termică, amortizarea și protejarea organelor interne. O cantitate moderată de grăsime subcutanată este normală și necesară pentru sănătatea generală, dar excesul de grăsime subcutanată poate contribui la creșterea în greutate și la riscul de boli asociate obezității, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Diferența majoră dintre cele două este legată de poziționare: ”Grăsimea viscerală este prezentă în straturile profunde ale cavității abdominale, în timp ce grăsimea subcutanată este poziționată sub pielea din zona abdominală”, ne-a răspuns medicul.

Alimentele care pot mări procentajul de grăsime viscerală din corp

Consumul frecvent al unor alimente, cum sunt alimentele prăjite, bogate în grăsimi trans și saturate, și bogate în calorii goale, cum ar fi produsele de patiserie și cofetărie, poate contribui semnificativ la creșterea depozitelor de grăsime viscerală. Aceste alimente, împreună cu băuturile carbogazoase și alimentele procesate care conțin zahăr și sirop de porumb, pot determina fluctuații semnificative ale nivelurilor de zahăr din sânge și pot promova acumularea de grăsime viscerală.

De asemenea, utilizarea excesivă a margarinei și a uleiurilor rafinate poate fi asociată cu un aport crescut de acizi grași trans și omega-6, care pot contribui la inflamație și la acumularea de grăsime viscerală. În contrast, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat în legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, poate ajuta la reducerea riscului de acumulare a grăsimii viscerale și poate promova o sănătate metabolică optimă.

”Prezența grăsimii viscerale este asociată cu un consum frecvent de alimente prăjite, zahăr, făină albă integrată sub formă de produse de patiserie și cofetărie, băuturi carbogazoase, margarină, ulei rafinat, sirop de porumb”, ne-a explicat Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society.

Vezi și: Hrișca, alimentul care reduce colesterolul și susține sănătatea colonului. Cum să o incluzi în dietă

foto: Alina Epure/fotografie furnizată de fabrica de PR

Cum poate fi redusă grăsimea viscerală

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențial pentru reducerea grăsimii viscerale și pentru îmbunătățirea sănătății generale. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase (cum ar fi cele din avocado, nuci și semințe) și carbohidrați complecși (cum ar fi cei din cereale integrale), poate contribui la scăderea grăsimii viscerale și la îmbunătățirea metabolismului. De asemenea, medicul Alina Epure a menționat că ”alimentația personalizată, somnul calitativ și activitatea sportivă pot contribui la buna funcționare a metabolismului, implicit la reducerea, chiar eliminarea procentului de grăsime viscerală”, ne-a mai explicat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel