Glaucomul, tratat cu un lentile wireless. Cum funcționează: E acoperit de brimonidina, medicamentul anti-glaucom

Glaucomul – FOTO: Pexels@Lacey_Day
Glaucomul provoacă pierderea ireversibilă a vederii. Cum ar putea arăta noul tratament inteligent.

Glaucomul ar putea fi tratat cu ajutorul unui dispozitiv wireless. Acesta a fost dezvoltat de o echipă de cercetători chinezi, care a făcut teste pe porci și iepuri.

Lentila de contact flexibilă dezvoltată de cercetători eliberează un medicament ar putea ajuta la tratarea glaucomului, a doua principală cauză a orbirii la nivel mondial. Studiul arată că tratamentul ar putea să încetinească boala. 

„Odată detectat glaucomul, tratamentul poate opri sau încetini deteriorarea cauzată de acesta în majoritatea cazurilor”, a scris Jaimie Steinmetz, cercetător la Institutul de Valori și Evaluare a Sănătății din Washington.

Vezi și: Cori Grămescu, semnal de alarmă despre DIETE. Principala problemă a înfometării: Un cerc vicios, sentiment de URGENȚĂ

Depistarea precoce îmbunătățește șansele

Depistarea precoce a glaucomului poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului.

„Este important să îmbunătățim sistemele de supraveghere, evidențierea riscului în rândul membrilor familiei persoanei diagnosticate și eficacitatea îngrijirii odată ce tratamentul este inițiat”, subliniază Steinmetz.

Cum funcționează lentilele

Lentilele dezvoltate de oamenii de știință au incorporate circuite electrice și au capacitatea de a furniza terapii pentru afecțiunile ocular.

„Este foarte dificil să instalezi un sistem teranostic complicat compus din mai multe module pe o lentilă de contact”, au scris în lucrarea lor inginerul Cheng Yang, de la Universitatea Sun Yat-Sen, și colegii săi.

Potrivit cercetătorilor, lentila cu două straturi este acoperită cu un medicament anti-glaucom, brimonidină, și are la mijloc o peliculă de aer ultra-subțire. Această peliculă de aer este conectată la un dispozitiv care detectează modificările presiunii intraoculare atunci când punga de aer este comprimată de presiunea exterioară a ochiului.

Dacă și când presiunea oculară atinge niveluri de risc ridicat, sistemul wireless declanșează eliberarea de brimonidină, care curge din partea inferioară a lentilei în ochi, împinsă de un curent electric într-un proces cunoscut sub numele de iontoforeză.

„Designul lentilei cu două straturi a permis realizarea unei structuri compacte care să găzduiască mai multe module electronice poziționate în regiunea marginii lentilei de contact”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să blocheze vederea purtătorilor, scriu Yang și colegii.

Lucrarea a fost publicată pe 17 mai în Nature Communications.

Vezi și: Leucemia și limfomul, distruse prin CAR-T. Primii pacienți, tratați în România. Geantă: Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni

Alte cercetări

Potrivit oamenilor de știință mai sunt necesare alte studii pentru ca lentila să poată fi testată pe oameni. Dispozitivul a fost testat doar pe porci și iepuri, însă rezultatele sunt promițătoare.

„Acest sistem inteligent oferă metodologii promițătoare care ar putea fi extinse de la această principală cauză a orbirii la alte boli oftalmice”, scriu Yang și colegii săi.

Ce este glaucomul

Glaucomul adultului poate fi:

– Primitiv, adică apărut pe un ochi sănătos (exceptând viciile de refracţie – hipermetropia este un factor favorizant)

– Secundar – apărut în urma unei alte boli oculare (inflamaţie, traumatism, tumoră, hemoragii intraoculare de diferite cauze).

Glaucomul primitiv are o componentă genetică importantă. Se transmite în proporţie mare descendenţilor şi este întotdeauna bilateral (la ambii ochi, dar există un decalaj evolutiv – apare întâi la un ochi, apoi la al doilea). 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel