GHID de prim ajutor: când chemi ambulanța sau mergi la Urgență

Sunați la ambulanța sau mergeți la cea mai apropiată secție de urgență dacă aveți simptomele prezentate în materialul care urmează, cu sau fără vreo boală diagnosticată în prealabil. Nu sunați, însă, dacă nu aveți o urgență reală, pentru că în acest caz, în timp ce salvatorii pierd vremea cu dumneavoastră, viața unui alt om ar putea fi cu adevărat în pericol.

Unul dintre instrumentele cele mai bune pe care îl avem la dispoziție este spiritul de observație. Cei mai mulți dintre noi simt atunci când o situație este periculoasă. Dacă instinctul sau intuiția vă spun că este grav, sunați numărul de urgență sau mergeți la cea mai apropiată secție de urgență. Este întotdeauna mai bine să avem grijă de sănătatea noastră, dar trebuie să și conștientizăm dacă o stare este gravă sau nu, pentru a nu pune în pericol viața semenilor noștri.

Iată care sunt urgențele reale pe care le puteți experimenta sau le puteți observa la cei de lângă voi:

Durerile în piept

Dacă aveți dureri puternice în piept sau simțiți o presiune care durează mai mult de câteva minute sau dacă aceasta revine, este timpul să sunați la Salvare. Nu trebuie să încercați să conduceți mașina dacă aveți aceste simptome. Ambulanța are echipament special și oameni instruiți care vă pot ajuta mai repede.

Dificultăți de respirație

Dacă se întâmplă brusc și dificultatea vă împiedică să faceți activitățile zilnice, cereți cuiva să vă ducă la Urgență. Sunați la salvare dacă starea este severă sau dacă aveți, de asemenea, greață sau durere toracică ori ați leșinat. S-ar putea să aveți un atac de cord sau embolie pulmonară (un cheag de sânge în plămân).

Probleme de vedere

Chemați ambulanța dacă brusc aveți vederea neclară, vedere dublă sau experimentați pierderea vederii. Acesta poate fi un semn de accident vascular cerebral sau altă boală gravă. De asemenea, trebuie să sunați la salvare dacă aveți probleme de vedere și aveți o durere rea de cap, greață sau vărsături, amorțeală, slăbiciune, amețeli, confuzie sau probleme de vorbire. Dacă aveți o durere sau o iritație severă la ochi, mergeți la urgență cât mai curând posibil, notează RxList.com, o pagină de internet specializată din SUA (din lanul WebMD Consumer Network), care oferă informații despre medicamentele cu prescripție și de educația pacientului.

Arsuri

De obicei, puteți trata o arsură de gradul 1 – adică o roșeață, umflare și durere manifestată în primul strat de piele - la domiciliu. Dar ajungeți în camera de urgență dacă arsura se află pe o mare parte din mâini sau pe picioare, pe față, pe fese, pe pulpe, pe genunchi sau coate. Beneficiați de asistență medicală de urgență dacă aveți arsuri mari și adânci, de gradul 2 sau 3.

Vărsături

Trebuie să mergeți la camera de urgență dacă aveți vărsături cu sânge sau aveți alte simptome, cum ar fi dureri de cap severe sau dureri abdominale, confuzie sau respirație rapidă ori frecvență cardiacă mare. Un copil mai mic de 6 ani trebuie văzut imediat de medic dacă vărsăturile durează mai mult de câteva ore sau dacă prezintă semne de deshidratare. Copiii peste 6 ani și adulții ar trebui să meargă la medic dacă vărsăturile durează mai mult de o zi sau au febră mare (38,5 - 39 de grade pentru copii).

Lovitura la cap

O lovitură la cap poate fi o problemă serioasă și necesită asistență medicală imediată dacă leșinați sau vă pierdeți conștiența, aveți o criză convulsivă sau aveți o durere de cap care nu dispare, vărsături persistente sau greață, vorbire neclară sau vă simțiți confuz, slab, amorțit, sau mai puțin coordonat.

Tăieturile adânci

Dacă puteți vedea țesut gras galben sub primul strat de piele, ar trebui să ajungeți la camera de gardă. Aveți nevoie de asistență dacă rana nu se închide sau dacă este pe față, pe gât, pe organe genitale sau pe o articulație. De asemenea, ar trebui să mergeți la urgență dacă ați fost mușcați de o persoană sau de un animal, tăiați cu un obiect murdar sau ruginit, sângerați rău sau aveți un obiect străin blocat în tăietură.

Durerea de stomac

Dacă nu aveți o afecțiune gastrică deja diagnosticată și ați uitat să vă luați tratamentul, dar simțiți o durere puternică în abdomen care durează mai mult de 30 de minute - mai ales dacă este bruscă și intensă - ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență. Durerea care nu trece sau este însoțită de vărsături ar putea fi ceva grav, ca un apendice inflamat, care poate avea nevoie – sau nu - de operație.

Testicule dureroase și umflate

Acest lucru poate fi cauzat de o rană sau de o infecție, dar poate fi, de asemenea, un semn de probleme serioase în abdomen. Ajungeți la Urgență dacă durerea este severă sau se declanșează rapid ori aveți greață, vărsături, febră sau simțiți o umflătură în scrot. Același lucru este valabil dacă aveți dureri încă o oră după o ce v-ați rănit sau dacă scrotul dumneavoastră este roșu sau umflat.

Confuzie sau probleme de vorbire

Acestea sunt două dintre cele mai frecvente simptome de accident vascular cerebral. Nu așteptați – sunați imediat la salvare! Tratamentul și recuperarea depind foarte mult de cât de repede primiți îngrijire medicală. Alte simptome de accident vascular cerebral pot include probleme bruște de mers sau echilibru, dureri de cap intense, care coboară încet pe o parte a feței, amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului.

Oase rupte

Dacă credeți că aveți un os rupt, consultați un medic cât mai curând posibil. Este o situație de urgență dacă un os străpunge pielea sau dacă partea rănită a corpului pare deformată sau este amorțită ori albăstruie. La fel de urgent e și cazul în care osul se află în gât, în cap ori în spate sau există sângerări severe.

Convulsii

Dacă nu ați mai avut niciodată înainte, sunteți însărcinată sau aveți diabet zaharat, spasmele puternice (adevărate crize convulsive) necesită asistență medicală de urgență. Dacă știți că aveți o afecțiune care provoacă așa ceva, urmați ordinele medicului dumneavoastră. Dar sunați-l dacă începeți să aveți mai multe convulsii sau aveți și alte simptome împreună cu ele.

Sângerări vaginale în timpul sarcinii

Nu este întotdeauna un semn grav, în special dacă este vorba de o sângerare abia sesizabilă sau ocazională în primul trimestru de sarcină, dar trebuie să țineți cont de simptomele dumneavoastră și să vă adresați medicului curant. Aveți nevoie urgentă de îngrijiri medicale dacă aveți sângerări severe sau aveți și crampe, amețeli sau dureri în burtă sau pelvis, notează sursa citată.

Caz special: medicamente pentru subțierea sângelui

Chiar și o vătămare minoră poate fi serioasă dacă luați anticoagulanți. Sunați la salvare dacă aveți o rană și tensiunea crește iar respirația devine sacadată sau aveți respirație groaie, durere de cap sau vă simțiți somnoros, leșinați sau amețiți. De asemenea, vânătăile care devin mai mari sau mai dureroase pot fi un semn de sângerare internă și înseamnă că aveți nevoie rapid de asistență medicală de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel