Geoffrey Hinton, mesaj dur despre ce se va întâmpla cu lumea în următorii 5 ani din cauza roboților: Este înfricoșător! Va fi imposibil de oprit

Geoffrey Hinton - Foto: captura Youtube @CBS Mornings
Geoffrey Hinton, "nașul inteligenței artificiale" a făcut dezvăluiri dure după demisia de la Google. Ce se va întâmpla cu lumea din cauza roboților. De ce regretă că a ajutat la dezvoltarea inteligenței artificiale.

Geoffrey Hinton, psiholog cognitiv, cunoscut la nivel mondial ca fiind unul dintre "nașii inteligenței artificiale", a anunțat recent că a părăsit Google după un deceniu petrecut în cadrul firmei. 

Dr. Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, a semnalat un pericol uriaș, la câteva zile după ce a dezvăluit că a renunțat la rolul său cu jumătate de normă de asistent în dezvoltarea inteligenței artificiale la Google, pentru a putea vorbi mai liber despre acest subiect fără a denigra eforturile companiei în acest sector.

Geoffrey Hinton spune că inteligența artificială ar putea reprezenta o amenințare "mai urgentă" pentru omenire decât schimbările climatice.

Geoffrey Hinton se numără printre liderii domeniului tehnologiei care își exprimă public îngrijorarea față de posibila amenințare reprezentată de inteligența artificială dacă roboții ar ajunge să fie mai inteligenți decât oamenii și să preia controlul planetei.

Cel mai bun test care îți arată dacă ai cancer la sân. Diferența dintre mamografie și ecografie mamară: Dacă le-am spune pacientelor, lucrurile ar fi mult mai simple

Inclusiv Elon Musk și economistul de top al Microsoft au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințările care vor apărea în urma dezvoltării necontrolate a inteligenței artificiale.

Criticile s-au intensificat în urma succesului fulminant al ChatGPT, chatbotul dezvoltat de OpenAI, susținut de Microsoft.

Hinton a vrut să vorbească pentru a transmite un mesaj lumii: Îi este frică de tehnologia la care a contribuit pentru crearea ei.

"Nu aș vrea să devalorizez schimbările climatice. Nu aș vrea să spun: Nu ar trebui să vă faceți griji în legătură cu schimbările climatice. Și acesta este un risc uriaș", a declarat Geoffrey Hinton pentru Reuters și a completat: "cred că acest lucru ar putea sfârși prin a fi mai urgent".

"Este o cursă care ar putea fi imposibil de oprit", spune el.

"În cazul schimbărilor climatice, este foarte ușor să recomanzi ceea ce ar trebui să faci: pur și simplu nu mai ardeți carbon. Dacă faci asta, în cele din urmă lucrurile vor fi în regulă. Pentru acest lucru nu este deloc clar ce ar trebui să faci", a spus Geoffrey Hinton.

"Liderii din domeniul tehnologiei au cea mai bună înțelegere a acestui subiect, iar politicienii trebuie să fie implicați. Ne afectează pe toți, așa că trebuie să ne gândim cu toții la asta", a mai spus Hinton.

El crede acum că momentul de criză va veni în următorii cinci până la 20 de ani și spune că: "Dar nu aș exclude un an sau doi. Și tot nu aș exclude nici 100 de ani - doar că încrederea mea că acest lucru nu va veni pentru o perioadă de timp a fost zdruncinată de realizarea faptului că inteligența biologică și inteligența digitală sunt foarte diferite, iar inteligența digitală este probabil mult mai bună".

Hinton nu este prima figură importantă din domeniul dezvoltării inteligenței artificiale care trage un semnal de alarmă și nu va fi nici ultima. Îmbunătățirea incontestabilă - și accelerată - a tehnologiei de bază se pretează cu ușurință la viziuni de progres nesfârșit. Posibilitatea clară a unui efect de rotație, în care progresul însuși generează alte progrese, sporește potențialul. Cercetătorii văd deja rezultate bune, de exemplu, în ceea ce privește utilizarea datelor generate de IA pentru a antrena noi modele de IA, în timp ce alții încorporează sisteme de IA în toate domeniile, de la proiectarea cipurilor la operațiunile centrelor de date.

Ce se întâmplă dacă înghiți puf de păpădie și ce se întâmplă când sufli într-o păpădie. Detaliul puternic care te va surprinde

Criticii au susținut că inteligența artificială nereglementată ar putea alimenta răspândirea dezinformării, ar putea cauza pierderi majore pe piața muncii și ar putea oferi actorilor răi un nou instrument pentru a face ravagii în societate.

Care sunt pericolele care ne așteaptă după dezvoltarea inteligenței artificiale

 

Unele dintre pericolele pe care le prezintă roboții cu inteligență artificială sunt "destul de înfricoșătoare", a declarat Geoffrey Hinton pentru BBC, avertizând că aceștia ar putea deveni mai inteligenți decât oamenii și ar putea fi exploatați de "actori răi".

"Este capabil să producă automat o mulțime de texte, astfel încât puteți obține o mulțime de spambots foarte eficiente. Le va permite liderilor autoritari să își manipuleze electoratul, lucruri de genul acesta", a spus el și a adăugat că este îngrijorat și de "riscul existențial de ceea ce se va întâmpla când aceste lucruri vor deveni mai inteligente decât noi".

"Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Așadar, este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană află ceva, toată lumea știe automat. Și așa se face că aceste chatbots pot ști mult mai multe decât o singură persoană", a mai spus Geoffrey Hinton.

Preocuparea lui Hinton pe termen scurt este un lucru care a devenit deja realitate: oamenii nu vor mai putea discerne ce este adevărat în condițiile în care fotografiile, videoclipurile și textele generate de inteligența artificială inundă internetul.

Actualizările recente ale generatoarelor de imagini, cum ar fi Midjourney, înseamnă că oamenii pot produce acum imagini foto-realiste.O astfel de imagine a Papei Francisc într-un palton Balenciaga a devenit virală în martie.

De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat de faptul că AI va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenții juridici, asistenții personali și alte "munci de corvoadă", și potențial mai multe în viitor.

Regretă parțial munca depusă în dezvoltarea inteligenței artificiale

La începutul acestei luni, Hinton a recunoscut că acum regretă parțial munca sa de o viață din cauza riscurilor potențiale. El și-a exprimat teama că inteligența artificială avansată va scăpa, în cele din urmă, de sub controlul oamenilor, pe măsură ce sistemele vor dezvolta capacitatea de a crea și de a-și executa propriul cod informatic. El a citat posibilitatea unor sisteme de arme alimentate de inteligența artificială ca fiind doar una dintre posibilitățile înfricoșătoare.

În același timp, Geoffrey Hinton a declarat că nu susține apelul lansat de Musk și de alți peste 1.000 de experți în luna martie de a implementa o pauză de șase luni în dezvoltarea AI-ului avansat, astfel încât să poată fi puse în aplicare orientări adecvate.

Hinton a descris conceptul unei pauze ca fiind "complet nerealist".

Cancerele ORL: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Țârlea: Unele pot fi operate inițial, tratamentul este de multe ori eficient

"Sunt în tabăra care crede că acesta este un risc existențial și este suficient de aproape încât ar trebui să lucrăm din greu chiar acum și să investim o mulțime de resurse pentru a afla ce putem face în acest sens", a spus Hinton.

În 2018, Hinton a primit Premiul Turing, echivalentul premiului Nobel în lumea informaticii,pentru munca depusă în domeniul rețelelor neuronale, care a fost descrisă ca fiind "o descoperire majoră în domeniul inteligenței artificiale".

El este creditat pe scară largă ca fiind cel care a pus bazele sistemelor de inteligență artificială care au dus în cele din urmă la crearea ChatGPT și a altor produse de top.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel