Gelatina, zece beneficii pentru sănătate. Cum te ajută să ai oasele sănătoase

gelatina - FOTO: Freepick
Gelatina nu se folosește numai în bucătărie, în preparatele culinare. Aceasta are efecte benefice asupra sănătății oaselor, dar și asupra pielii.

Gelatina are capacitatea de a îmbunătăți creșterea părului și unghiilor, de a reduce inflamația articulațiilor, de a tonifia corpul și pielea, de a îmbunătăți digestia, de a stimula creșterea musculară, de a întări vasele de sânge și rețelele intracelulare, de a optimiza metabolismul, de a detoxifia organismul, de a întări oasele, de a stimula sistemul imunitar, de a ajuta la reglarea greutății, de a elimina tulburările de somn,  și ajută la accelerarea vindecării rănilor.

Gelatina, colagen din produse de origine animală

Gelatina este un element unic în dieta zilnică a multor oameni. Este fabricat din colagen care este achiziționat din diferite subproduse de origine animală. Este o substanță fragilă, incoloră, translucidă și fără aromă. Deși nu sună deosebit de interesant, este o parte esențială a multor substanțe inclusiv jeleuri, înghețată, iaurturi, bomboane gumate, bezele, arată Organic Facts

În aplicațiile nealimentare, este chiar folosit în fotografie, produse farmaceutice și diverse produse cosmetice. Practic, gelatina este o combinație de proteine și peptide, ceea ce o face o sursă minunată de aminoacizi care sunt esențiali pentru o varietate de procese ale corpului.

În plus, deoarece sunt proteine derivate din produse de origine animală, corpul nostru trebuie să depună mai puțină muncă pentru a le descompune.

Vezi și: Pigmentarea pielii, consecință a expunerii la soare. Medic: Poate trăda îmbătrânirea cutanată și se poate asocia cu alte probleme

Valoarea nutritivă a gelatinei

În ceea ce privește compoziția nutrițională a gelatinei, este o sursă bună de numeroase vitamine, minerale și compuși organici, inclusiv cupru, seleniu și fosfor, împreună cu faptul că este o sursă excelentă de proteine. Prin greutatea uscată, gelatina este 98-99% proteină, dar nu conține toți aminoacizii necesari pentru oameni, ceea ce înseamnă că nu este o sursă completă de proteine. Cu toate acestea, este încă o sursă importantă de multe proteine de care corpul nostru are nevoie.

Ajută la controlul greutății

Anumite studii au arătat că gelatina poate fi un element important care crește producția hormonului de creștere, în timp ce, de asemenea, stimularea metabolismului prin nutrienți și aminoacizi.

În plus, conținutul de fibre și proteine te ajută să te simți plin, ceea ce elimină pofta de mâncare și reduce supraalimentarea. Acest lucru face gelatina un element alimentar util pentru persoanele care încearcă să-și gestioneze greutatea în mod natural.

Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

Ajută la vindecarea rănilor

Proteinele sunt o parte esențială a vindecării rănilor, iar gelatina conține un aminoacid specific numit glicină, care este direct legat de reducerea inflamației. Acest lucru înseamnă că o rană poate trece de la stadiul de inflamație la stadiul de vindecare mult mai repede, iar aminoacizii și proteinele suplimentare ajută la dezvoltarea de noi țesuturi ale pielii și cicatricilor.

Unghii, păr și dinți

Oamenii încearcă întotdeauna să găsească noi modalități de a avea grijă de părul, pielea, unghiile și dinții lor. Keratina, una dintre proteinele găsite în gelatină. Prin urmare, consumul de gelatină este o modalitate simplă și eficientă de a menține acele elemente superficiale ale corpului nostru într-o formă bună.

Vezi și: Brânza, înlocuitorul cărnii. Combinația perfectă ar fi...Bilic: Prin această asociere, face diferența. Are efect antidepresiv

Gelatina menține sănătatea oaselor și a articulațiilor

Proteinele disponibile în gelatină, precum și seleniul, fosforul și cuprul vă pot ajuta să vă mențineți oasele puternice și să creșteți densitatea minerală osoasă din corpul dumneavoastră. Acesta poate fi un mecanism important de apărare împotriva osteoporozei, în timp ce anumiți alți aminoacizi găsiți în gelatină sunt cunoscuți pentru a reduce inflamația, ceea ce înseamnă că anumite condiții precum artrita pot fi, de asemenea, ameliorate de consumul de gelatină.

În plus, gelatina poate contribui la dezvoltarea cartilajului, care întărește articulațiile și oasele și extinde longevitatea acestora.

Menține sistemul imunitar

Prolina, un alt aminoacid găsit în cantități semnificative în gelatină. Acesta a fost conectat cu îmbunătățirea funcției imune la animale, ceea ce înseamnă că ne putem îmbunătăți sănătatea și capacitatea generală de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor prin consumul de gelatină în dieta noastră zilnică.

Gelatina, ajutor pentru somn

Studiile au conectat glicina cu ciclurile de somn îmbunătățite și stimularea anumitor neurotransmițători și enzime care cresc calitatea și durata somnului. Ciclurile de somn corespunzătoare și de odihnă sunt, de asemenea, importante pentru funcționarea generală și metabolismul organismului.

Vezi și: Privitul la televizor, factor de risc pentru demență. Cercetător: Asocieri diferențiate între două tipuri de comportament sedentar

Ajută la tonusul pielii și are efectele anti-îmbătrânire

Gelatina este practic colagen uscat, care este unul dintre cele mai importante elemente din pielea noastră pentru a menține elasticitatea și etanșeitatea între celulele dermice. Prin creșterea cantității de colagen prin consumul de gelatină, ne putem menține pielea strânsă și putem arăta mai tineri, mai arată Organic Facts. 

Gelatina, eficientă în reglarea metabolică

Așa cum am menționat mai devreme, gelatina este o sursă minunată de aminoacizi și este aproape de o sursă completă de proteine. Acest lucru înseamnă că toate activitățile metabolice ale corpului sunt îmbunătățite prin consumul de gelatină, inclusiv crearea de noi celule, eliminarea celulelor bolnave sau nesănătoase, creșterea mușchilor, utilizarea corectă și absorbția nutrienților.

Sănătatea digestivă

S-a constatat că gelatina se leagă în mod natural de apă, îngroșând astfel scaunele, la fel ca fibrele. Prin îmbunătățirea celei mai mari părți a scaunului nostru, gelatina este capabilă să reducă condițiile precum constipația, să stimuleze sucurile digestive și să crească mișcarea peristaltică în mușchii intestinali netezi.

Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea multor probleme de sănătate diferite, deoarece constipația și incapacitatea de a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive pot fi o problemă majoră pentru sănătatea noastră.

Vezi și: Tehnica de respirație 4-7-8, remediu pentru insomnie. Cum funcționează

Ajutor în afecțiunile alergice

Studiile au conectat gelatina la vindecarea tractului digestiv, iar multe reacții alergice sunt adesea atribuite unui "intestin permeabil" care nu este în măsură să proceseze anumite substanțe. Prin urmare, gelatina este capabilă să vindece problemele alergice, mai arată Organic Facts.

Gelatina, reacții adverse

Singurele reacții adverse frecvent raportate de gelatină sunt legate de balonare și un stomac deranjat, dar aceste reacții sunt rare.

Cum să consumi gelatina

Pentru a ajuta la reconstrucția cartilajelor și a oaselor și a crește viteza de regenerare a articulațiilor, vei avea nevoie de doar 10 grame pe zi. Servirea de deserturi din gelatină este perfectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel