Fumatul: Vapingul, util pentru renunțarea la tutun. Care e riscul

Vaping
Fumatul: Riscul de recidivă este mai mare la vaping față de cei care au renunțat la orice formă de fumat din start.

O echipă de cercetători afiliate la mai multe instituții din Franța a găsit dovezi care sugerează că vapingul poate fi folosit ca o modalitate de a reduce fumatul, dar el duce și la recidivă. În lucrarea publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane, echipa descrie studiul care a implicat mii de voluntari, pe o perioadă de aproape doi ani, scrie medicalxpress.com.

Oamenii de știință au examinat pericolele asociate cu fumatul prin utilizarea țigărilor electronice, deoarece ratele de vaping au continuat să crească, în special în rândul tinerilor. Companiile care fac e-țigarete au sugerat că vapingul este mai puțin periculos decât țigările pe bază de tutun, chiar și atunci când utilizatorii consumă produse pe bază de nicotină, deoarece nu au substanțele chimice cauzatoare de cancer care se găsesc în produsele pe bază de tutun.

Din acest motiv, unii au sugerat că vapingul ar putea fi folosit ca mijloc de a ajuta oamenii să renunțe la tutun. În acest nou efort, cercetătorii au realizat un studiu pentru a afla dacă vapingul ajută cu adevărat oamenii să renunțe la fumatul țigărilor obișnuite și ce impact ar putea avea asupra recidivei.

Studiul a implicat urmărirea obiceiurilor legate de fumat a 5.400 de fumători, zilnic, în Franța, pe parcursul a aproape doi ani, incluzând fumători obișnuiți și fumători de țigări electronice (vaping). Cercetătorii au inclus, de asemenea, 2.025 de persoane care se consideră foști fumători - cei mai mulți dintre ei, fumători de țigări electronice.

Mai puțin tutun

Cercetătorii au raportat că au găsit o asociere între vaping și o scădere semnificativă a fumatului de țigări din tutun. Dar, de asemenea, au descoperit că utilizatorii care renunță la fumat prin trecerea la e-țigări au fost mai predispuși să recidiveze și să fumeze țigări din tutun, față de cei care au renunțat complet la fumat - cel puțin în termen de doi ani de studiu.

Ei recunosc că nu au găsit nici o dovadă care să explice de ce vapingul a accentuat riscul de recidivă, dar sugerează că este posibil ca oamenii să se întoarcă la țigări, deoarece nu găsesc vapingul ca fiind la fel de satisfăcător, precum fumatul țigărilor.

Cercetătorii sugerează că vapingul ar putea fi o tehnică eficientă de renunțarea la fumat de țigări, dar cu precauție, deoarece s-ar putea să fie nevoie de alte instrumente pentru a preveni recidiva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel