Fumat pasiv, ce legătură are cu aritmia cardiacă

Expunerea continuă la tutun, prin fumatul pasiv, declanșează schimbări în activitatea electrică a inimii, cunoscuta sub numele de alternanțe cardiace, care pot prezice aritmia cardiacă și moartea subită, arată un nou studiu.

Cercetătorii UC Davis Health au găsit legătura dintre fumatul pasiv și aritmia cardiacă într-un studiu realizat pe șoarec. Ei au descoperit că fumul de țigară ,,la mâna a doua” alterează celulele care reglează modul în care bate inima. Munca oamenilor de știință extinde cunoașterea globală a efectelor fumatului de tutun asupra funcției cardiace la nefumători.

,,Fumatul este încă o cauză principală a bolilor care pot fi prevenite în S.U.A., iar oamenii sunt încă expuși la fumul de țigară în mașini, case, cazinouri și când călătoresc în locuri mai puțin protejate de fumul de tutun. Spre deosebire de cercetările anterioare, studiul este primul care examinează modificările celulare ale țesutului inimii ca răspuns la fumul de tutun din ambient", a declarat Crystal Ripplinger, profesor asociat de farmacologie la UC Davis Health, autorul principal al studiului.

O altă distincție este faptul că s-a concentrat pe o afecțiune cardiacă, alta decât boala arterei coronare (CAD).

,,Legătura dintre fumatul de tutun secundar și CAD este bine stabilit, cu toate acestea, există puține cercetări în privința modului în care influențează modificările celulare aritmia, care pot afecta indivizii cu sau fără CAD", a spus Ripplinger.

 Șoarecii au fost expuși fumului de tutun într-o cameră special concepută pentru a testa efectele asupra sănătății. Nivelurile de fum au fost stabilite ca fiind similare cu cele din zonele publice unde sunt prezenți fumătorii. După patru, opt și 12 săptămâni de expunere timp de șase ore pe zi, cinci zile pe săptămână, inimile animalelor au fost testate utilizând imagini de mare viteză și electrocardiograme pentru a vedea modificări ale activității electrice. De asemenea, au fost testați pentru niveluri de calciu, care reglează contracția inimii și contribuie la ritmuri anormale. Rezultatele au fost comparate cu inimile șoarecilor expuși numai la aerul filtrat.

Cercetătorii au descoperit că inimile șoarecilor expuși la aerul filtrat au răspuns în mod normal, dar inimile șoarecilor expuși fumatului pasiv nu au putut tolera rate rapide, în special la 12 săptămâni de expunere. Ei au descoperit, de asemenea, că nivelele de calciu din aceste inimi nu au răspuns suficient de repede, provocând instabilitate cardiacă sau alternanțe cardiace, potrivit Medicalxpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel