Această vitamină îți protejează...
Păstârnacul este nelipsit din ingredientele rădăcinoase pe care le folosim la supe, ciorbe sau borșuri. Deși se află la câțiva pași în spatele morcovului sau a pătrunjelului, păstârnacul a devenit ceva mai popular și ca urmare a gustului intens pe care îl are, ușor dulceag.
Acesta este folosit cu succes pentru gustul pe care îl dă mâncărurilor, dar are și potențiale beneficii pentru sănătate.
Rădăcina de păstârnac este o sursă importantă de nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și fibre, solubile și insolubile, și antioxidanți.
De asemenea, conține vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din complexul B-urilor (B1, B2, B6, B9), dar și potasiu, magneziu, zinc, calciu și fier.
Cu o astfel de bogăție în privința mineralelor și vitaminelor, păstârnacul are proprietăți importante, precum:
- antibacteriene
- antiinflamatoare
- antioxidante
- astringente
- digestive
- hipolipemiante
- hepatoprotectoare
- diuretice
- diaforetice, notează Journal of Pharmacopunture.
Pe lângă rădăcina care este folosită la mâncare, ar trebui să acordăm mai multă atenție și frunzelor, mai ales în situația în care achiziționăm această legumă cu tot cu frunze.
Păstârnacului îi sunt atribuite numeroase beneficii pentru sănătate, astfel:
- susține sănătatea digestivă. Ca urmare a conținutului de fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, a balonării și a crampelor abdominale, precum și la amelioraea simptomelor unor afecțiuni gastrice.
- susține sistemul imunitar. Prin conținutul de vitamine cu acțiune antioxidantă, ajută la ameliorarea simptomelor și reducerea duratei răcelilor, dar și altor infecții respiratorii superioare.
- susține sănătatea inimii. Potasiul conținut de păstârnac ajută la echilibrarea efectelor nocive pe care le are consumul excesiv de sare, prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, dar și cu rol în gestionarea glicemiei.
- susține sănătatea oaselor. Calciul și magneziul din păstârnac sunt benefice pentru menținerea sănătății oaselor.
- susține scăderea în greutate. Fibrele din această legumă ajută la menținerea stări de sațietate pe o durată mai lungă de timp, astfel că se reduce din aportul caloric și ajută la scăderea în greutate.
- susține vindecarea rănilor. Vitamina C, cu efect antioxidant și cu o capacitate crescută de stimulare a producție de colagen, ajută în procesul de vindecare a rănilor.
Vezi și: Tromboflebita: cauze, simptome și tratament. Poate duce la embolie pulmonară sau AVC
Chiar dacă este posibil să nu placă tuturor, frunzele de păstârnac pot fi consumate și ele, ca atare, în combinații cu alte legume cu frunze verzi, în salate sau în smoothie-uri.
De asemenea, frunzele de păstârnac se pot folosi la diferite umpluturi sărate sau la realizarea omletelor, alături de ceapa uscată sau verde, după preferințe.
Frunzele de păstârnac fierte sunt delicioase și au o aromă proprie, care unora ar putea să le placă, arată SlobodenPecat.
Frunzele de păstârnac sunt folosite de mult timp, singure sau împreună cu rădăcina, în medicina populară, dar și în farmacologie.
Pentru utilizarea în scopuri medicinale este indicat să recoltați frunzele când sunt în floare, deoarece atunci conțin unele substanțe medicinale utile. Se culeg și se usucă în aer liber, ferit de curenți de aer și se amestecă periodic până la uscarea completă. Apoi se depozitează într-un loc întunecos și uscat.
Pentru utilizarea în scopuri medicinale se recomandă doar partea aeriană a păstârnacului, deoarece aceasta este cea mai bogată sursă de uleiuri esențiale și de furocoumarin.
Printre proprietățile medicinale ale frunzelor de păstârnac reamintim:
- analgezic. Se prepară un ceai din 2 linguri de frunze uscate și o cană de apă fierbinte, se lasă să stea o oră i apoi se poate bea sau clăti gâtul prin gargară. Ajută în cazul bronșitei cronice, fiind un remediu bun pentru tusea bronșică.
- îmbunătățește sistemul nervos. Frunzele de păstârnac se folosesc pentru realizarea unui ceai calmant, care îmbunătățește funcția sistemului nervos și ajută la producerea de melatonină pe piele după arsurile solare.
Aceste ceai de prepară din frunzele și tulpinile de păstârnac, amestecate cu flori de tei, la care puteți să adăugați și miere, pentru a-i îmbunătăți gustul și a-i crește valoarea terapeutică.
Gustul frunzelor de păstârnac este specific ca urmare a conținutului ridicat de uleiuri esențiale. Acestea pot provoca iritații sau chiar arsuri la nivelul pielii în cazul persoanelor cu pielea sensibilă.
Astfel, dacă vă știți alergic la anumite plante, precum țelină, roșii pe vrej, rubarbă, este indicat să evitați consumul de frunze de păstârnac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...