Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Lista celor 12 produse la care să fii atent la raft

Fructe, legume - Foto: Freepik @halalstock
Lista fructelor si legumelor care conțin cele mai multe pesticide. Ce impact au pesticidele asupra sănătății și ce se recomandă.

Ghidul Cumpărătorului din 2024 realizat de EWG, privind pesticidele în produsele alimentare, multe dintre fructele și legumele non-organice disponibile pe piață sunt contaminate cu pesticide care pot afecta sănătatea umană.

Acest ghid, publicat anual de către Environmental Working Group (EWG), identifică produsele cu cele mai ridicate niveluri de pesticide, dar și pe cele mai "curate', oferind consumatorilor informații esențiale pentru a face alegeri mai sigure.

Portrivit cercetărilor, lista celor mai contaminate produse conține 12 fructe și legume care au fost găsite cu cele mai mari concentrații de pesticide.

Fructe, legume - Foto: Freepik @halalstock

În fiecare an, concentrațiile de pesticide depășesc pragurile de îngrijorare în până la un sfert din siturile de monitorizare din râurile și lacurile europene și acestea contaminează peste 80% din solurile agricole ale UE. Expunerea umană la reziduurile de pesticide în Europa este, de asemenea, larg răspândită, 84% din eșantioanele unui studiu de amploare efectuat în cinci țări europene fiind contaminate cu amestecuri de cel puțin două pesticide diferite, potrivit European Environment Agency (AEM).

Aceste niveluri de expunere sunt în mod clar nesustenabile. Dovezile arată că pesticidele sunt unul dintre principalii factori determinanți ai declinului populațiilor de insecte, păsări și multe alte grupuri de specii. În plus, expunerea la pesticide poate provoca mai multe boli cronice la oameni, utilizatorii de pesticide și grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii, fiind deosebit de expuși riscului.

Informarea AEM se concentrează asupra pesticidelor chimice, care sunt cele care conțin substanțe active sintetice și care sunt în mod normal (cu unele excepții) mai toxice decât cele nechimice.

Multe pesticide interzise de mult timp, cum ar fi DDT sau atrazina, sunt deosebit de toxice și tind să persiste și să se acumuleze în mediu. Datorită acestor proprietăți, ele continuă să fie găsite în mediu chiar dacă au fost interzise de mai mulți ani. Cu toate acestea, substanțele care au fost interzise recent și chiar unele substanțe aprobate în prezent au fost legate de o gamă largă de efecte asupra biodiversității și sănătății umane. De exemplu, insecticidele neonicotinoide, care până de curând au fost autorizate pe scară largă în regim de urgență de mai multe țări ale UE, sunt foarte dăunătoare pentru albine, mamifere și păsări.

Bolile cronice legate de expunerea la pesticide chimice variază de la diferite tipuri de cancer la tulburări neurologice, întârzieri în dezvoltarea copiilor și efecte asupra capacității de reproducere și infertilitate.

Aceste produse sunt:

- căpșuni

- spanac

- kale, varză colland și muștar

- struguri

- piersici

- pere

- nectarine

- mere

- ardei gras și ardei iute

- cireșe

- afine

- fasole verde

Printre pesticidele cele mai frecvent detectate se numără fungicidele precum fludioxonil și pyrimethanil, care pot avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv potențialul de a perturba sistemul hormonal și de a afecta funcțiile reproductive.

De exemplu, fludioxonilul a fost găsit pe 90% din piersici și pe aproape 30% din produsele de pe listă.

Pyraclostrobin, un alt fungicid, a fost detectat în mod semniicativ pe căpșuni și cireșe.

Ce impact au pesticidele asupra sănătății și ce se recomandă

Prezența pesticidelor pe aceste produse ridică îngrijorări, mai ales în ceea ce privește expunerea pe termen lung la aceste substanțe.

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin impactul acestor chimicale, dovezile existente sugerează că ele pot contribui la probleme de sănătate precum cancerul, tulburările hormonale și disfuncțiile tiroidiene.

Pentru a minimiza expunerea la pesticide, EWG recomandă achiziționarea de produse organice, în special pentru articolele de pe listă.

Nu există o soluție unică pentru reducerea utilizării pesticidelor chimice în Europa, având în vedere diversitatea condițiilor locale din statele membre ale UE. Printre măsurile necesare se numără asigurarea faptului că toți agricultorii aplică metode integrate de gestionare a dăunătorilor, utilizarea pesticidelor fiind ultima soluție, furnizarea de formare și informații agricultorilor cu privire la utilizarea metodelor alternative și restricționarea utilizării pesticidelor în spațiile publice și în zonele sensibile din punct de vedere ecologic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel