Cum poți deveni un "super-senior"?...
Este cunoscut faptul că fructele sunt o alegere sănătoasă, dar nu toate afectează silueta în același mod. Unul dintre cele mai importante aspecte este modul în care fructele sunt procesate, iar uscare poate schimba semnificativ valoarea lor nutrițională.
Dr. Mihaela Bilic explică, pe pagina sa de Facebook, care fructe ne afectează silueta cel mai mult.
"Nu toate fructele îngrașă la fel. Dacă ar fi să facem un top al fructelor care afectează silueta, strugurii se află pe primul loc, indiferent că sunt proaspeți sau stafidiți.
Prin uscare fructele pierd apa și concentrează de 4-5 ori nutrienții, mai ales zahărul. Așa că nu ne mirăm că stafidele au 270cal/100g, iar prunele uscate au 230cal", ", scrie dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Ce pățești dacă mânânci pâine mai veche de două zile. Detaliul care te poate îmbolnăvi
Pe de altă parte, prunele uscate oferă o opțiune mult mai prietenoasă cu silueta. Deși au un conținut de 230 calorii la 100g, acestea sunt mult mai echilibrate din punct de vedere al zahărului.
În această perioadă a anului, când fructele uscate sunt o alegere populară pentru deserturi, prunele uscate pot fi o variantă practică și benefică pentru sănătate. Cu 6,3g de fibre și efectul laxativ al sorbitolului, prunele uscate nu doar că satisfac pofta de dulce, dar contribuie și la menținerea unui tranzit intestinal sănătos.
"Însă nu tot zahărul din fructe e la fel! Dacă în stafide avem 62g zahăr/ fructoză, la prunele uscate lucrurile stau mai bine: din cele 55g de glucide, doar 38g sunt zahăr", scrie dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Fructele care îngrașă cel mai mult - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers
Un alt avantaj major al prunei uscate este conținutul de sorbitol. Acesta are un efect laxativ ușor, ceea ce poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, sorbitolul este considerat un prebiotic, hrănind bacteriile benefice din colon și sprijinind o microbiotă intestinală sănătoasă.
"Restul de 17g e reprezentat de polioli, alcooli de zahăr de tipul sorbitol, care nu se absorb în sânge, nu îngrașă și nu modifică glicemia. Ba mai mult, poliolii ajung în colon unde hrănesc bacteriile benefice din intestin, deci au rol prebiotic.
Este sezonul fructelor uscate, iar prunele pot fi o variantă practică pentru desert- cu 6,3g fibre și sorbitol cu efect laxativ, aveți asigurat tranzitul intestinal, microbiota hrănită corespunzător și pofta de dulce satisfăcută!", scrie dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum poți deveni un "super-senior"?...
Acest aliment îți oferă o doză...
Diagnosticarea și tratarea tumorilor cerebrale. Ce șanse ai în...
Medicul Vlad Ciurea a rupt tăcerea...
Metapneumovirusul uman, hMPV, atrage...
Elon Musk rescrie regulile medicinei....
Acestea sunt sechelele lăsate de...