Forumul Român de Diabet: Avem nevoie de un program național de prevenție

Diabet
Forumul Român de Diabet (FRD) a înaintat Parlamentului o propunere de inițiere a unui proiect de lege pentru elaborarea unui program național de prevenție a acestei boli.

Forumul Român de Diabet a înaintat celor două comisii de Sănătate din Parlament un set de principii pentru un program național de prevenție în diabet. Comunitatea medicală face astfel un apel către decidenți pentru a iniția un proiect de lege în acest sens având în vedere că în România unul din zece români suferă de diabet și doar jumătate dintre aceștia se tratează, se arată într-un comunicat.

Președintel Comisiei de sănătate publică din Senat, dr Laszlo Attila, a spus că inițiativa este „o premieră importantă pentru sistemul de sănătate și un model de urmat de alte arii terapeutice".

„Ne asumăm acest demers și, după ce vom strânge semnăturile de asumare politică, vom înregistra proiectul de lege în Parlament", a arătat dr Laszlo Attila, citat în comunicat.

„Ne bucurăm să facem un prim pas pentru a avea un program național de prevenție în diabet. În România, diabetul a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, cu unul din zece români suferind de diabet, în timp ce prediabetul are o prevalență de trei din zece," a declarat prof dr Romulus Timar.

Recomandările specialiștilor

În urma unor ample consultări realizate în a doua jumătate a anului, au fost identificate o serie de măsuri prioritare privind prevenția și depistarea precoce a diabetului, pe care specialiștii le înaintează membrilor comisiilor parlamentare de sănătate, astfel încât să aibă loc o schimbare semnificativă în domeniu.

Printre recomandările specialiștilor în diabet, nutriție și boli metabolice se numără: măsuri coordonate în domeniul educației pentru un stil de viață sănătos și screening pentru depistarea precoce a diabetului, precum și acces în timp util la tratamentul necesar; colaborarea între specialități, ca mecanism de complementaritate față de ceea ce există azi; organizarea unui registru de diabet și prediabet, măsură esențială pentru urmărirea evoluției stării de sănătate a persoanelor aflate la risc și pentru un management eficient al celor deja diagnosticați.

Dincolo de prevalența mare în România, diabetul este cauza unor complicații severe, care presupun costuri foarte ridicate. Conform unui studiu, în România, costurile se ridică la 581 milioane euro/an, reprezentând un cost de 586 euro/an/pacient cu diabet. Totodată, șapte din zece români diagnosticați au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate. Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicațiilor. Cele mai frecvente complicații ale diabetului în România sunt: 40% dintre pacienți au ochiul diabetic, 37,5% - complicații cardiovasculare, 18% - complicații renale și 36,6% suferă de neuropatie diabetică.

Forumul Român pentru Diabet este o platformă de colaborare care reunește pe toți cei interesați de prevenția, diagnosticarea și managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Federația Română de Diabet Nutriție și Boli Metabolice. Inițiativa se alătură celei similare create la nivelul Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice și Forumului European al Diabetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel