"Folosiți Protecția?", campanie pentru tineri: Până în 2043, incidența cancerului de piele va crește cu 85%. Cifrele sunt îngrijorătoare

Folositi protectia - Foto: Freepick
Până în 2043, incidența cancerului de piele va crește cu 85%. "Folosiți Protecția?" este campania Euromelanoma prin SRD, destinată adolescenților.

Expunerea excesivă la soare și, mai grav, fără folosirea protecției solare, reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului de piele, iar creșterea acestei probabilități se poate instituí încă din copilărie sau adolescență. Peste 84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare.

Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsură solară dureroasă, însoțită de înroșirea intensă a pielii sau de apariția de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile) înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.

În acest context, organizația europeană Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) lansează astăzi o nouă campanie de prevenție “Folosiți Protecția?”, proiect ce are ca scop principal îmbunătățirea comportamentului asociat cu protecția solară în rândul adolescenților.

“Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria și adolescența fiecăruia dintre noi și creșterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât , anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenție în rândul acestor categorii de vârstă și totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conștientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de piele” a declarat Secretarul General al Societății Române de Dermatologie (SRD), Dr. Alin Nicolescu .

Potrivit studiului realizat în perioada 2008-2018 de către Euromelanoma și bazat pe examinările clinice a 394.681 de participanți efectuate de dermatologi din toată Europa că arsurile solare severe în copilărie cresc riscul de a descoperi leziuni suspecte la vârsta adultă cu aproape o cincime1 . De asemenea, sondajul mai arată că 84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare2.

Mai mult, președintele Euromelanoma, profesorul Veronique del Marmol avertizează că „până în 2043, la nivel mondial, se estimează o creștere cu 85% a incidenței cancerului de piele, iar inversarea acestei tendințe trebuie să înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii și adolescenți”.

Un alt studiu arată că, în ciuda faptului că 84% dintre adolescenți recunosc legătura dintre protecția inadecvată în timpul expunerii la UV și dezvoltarea cancerului de piele, 76% din acest grup recunosc că nu se protejează întotdeauna de soare.

Sondajul, care a chestionat aproape 1.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, dezvăluie, de asemenea, că, atunci când sunt expuși la soare, doar:

- 27% poartă întotdeauna o pălărie

- 17% poartă întotdeauna haine cu mâneci lungi

- 21% poartă întotdeauna ochelari de soare cu protecție UV

- 49% stau întotdeauna sau des la umbră

- 52% își aplică întotdeauna protecție solară pe față

- 56% aplică întotdeauna protecție solară pe alte părți expuse ale corpului lor.

Campania „Folosești protecție?” derulată prin SRD

 

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:

Utilizarea de solare Expunere frecventă intenționat la soare Expunere în timpul activităților profesionale la soare Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit) Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poartă sloganul „Folosești protecție?” stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și riscul de cancer cutanat și încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

DESPRE EUROMELANOMA

 

De la crearea sa în 1999, Euromelanoma a continuat să se dezvolte, să se adapteze și să-și extindă abordarea pentru a atinge aceste obiective publice, științifice și politice: organizația are acum rețele de dermatologi care lucrează în peste 30 de țări și a analizat și adunat date despre cancerul de piele de la aproximativ 420 000 de subiecți. Organizația informează publicul cu privire la cancerul de piele, oferind sprijin practic țărilor participante pentru lansarea campaniilor anuale de screening și apoi se bazează pe aceste campanii prin furnizarea de resurse prin intermediul site-ului său web pentru a educa publicul larg cu privire la măsurile cheie de prevenire a cancerului de piele, factorii de risc și importanța recunoașterii leziunilor anormale prin autoexaminare www.euromelanoma.org .

DESPRE SOCIETEATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE

 

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul forul stiintific al medicilor dermatologi din România. În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. Organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Anul acesta, Societatea Română de Dermatologie împlineşte 95 de ani de activitate.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.

Calendarul evenimentelor Euromelanoma 2023, prin S.R.D:

06.05.2023

Participare la Marathonul – SUBCARPAȚI Trail Run, editia 4 - Cocorâștii Mislii, Prahova

09.05.2023

Conferința de presa pentru lasarea campaniei EMD 2023

24.06.2023

Participare la Roșia Montană Marathon, Roșia Montana

29.07.2023

Participare la MTB Telefric Challenge, Poiana Brașov, ediția a 6a, (Parte a RoadGrandtour), Poiana Brașov

13-20.08.2023

Partener al UMFCD și SRE în organizarea campaniei "Asumă-ți să fii Sănătos!” - Corturi amplasate în 5 locații pe litoralul Marii Negre (Costinești, Olimp, Neptun, Saturn, Mangalia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel