Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Folosirea telefonului în baie, în afară de faptul că nu este igienic, este și un gest nesănătos. Dacă în urmă cu mulți ani în baie se găseau reviste, ziare sau chiar cărți cu care să se umple timpul petrecut în locul în care de obicei suntem ”noi cu noi”, iar scopul prezenței acolo este unul precis, mai nou, acestea au fost înlocuite cu telefoanele mobile.
Iar interacțiunea cu acestea continuă și după ce ne-am terminat treburile fiziologice, în contextul în care filmulețele care rulează pe rețelele de socializare sunt ca un drog modern, mereu mai vrei să îl vezi și pe următorul, iar acest lucru poate însemna un stat pe toaletă cu mult peste normal.
Specialiștii susțin că acest obicei modern este foarte dăunător pentru sănătate, fiind un factor de risc pentru apariția hemoroizilor.
”Problema nu constă în utilizarea efectivă a unui smartphone. Mai degrabă, statul pe toaletă, fie că citiți sau pur și simplu stați acolo, pentru o perioadă prelungită de timp poate duce cu siguranță la probleme cu hemoroizii”, afirmă chirurgul Karen Zaghiy, arată Healthline.
Potrivit medicului, ”hemoroizii sunt o colecție de vene în interiorul și în exteriorul anusului. Toată lumea are hemoroizi, ne naștem cu ei”, însă statul prelungit în poziția de defecație umple aceste vene cu sânge provocând simptome precum durere, umflături sau sângerări la nivelul anusului.
Mai mult decât atât, utilizarea telefonului în baie face ca acesta să fie mai expus bacteriilor din fecale, mai ales dacă vorbim de toaletele publice.
Pentru a evita problemele legate de statul prea mult pe toaletă, medicul susține că ”dacă nu se produce nicio mișcare intestinală imediat după ce ați intrat în toaletă, nu o forțați. Ci ridicați-vă și faceți altceva. Când veți avea din nou nevoie de a merge, vă puteți întoarce la toaletă”.
Astfel, nu ar trebui să petreceți mai mult de 15 minute pentru a vă elibera, iar orice perioadă mai lungă poate indica o problemă de constipație. În acest sens, evitați să stați și să faceți eforturi pentru perioade lungi de timp. Totodată, este momentul să vă revizuiți și stilul alimentar, căci și de acesta depinde frecvența cu care își face treaba mișcarea intestinală.
Hemoroizii sunt venele dilatate de la nivelul rectului și anusului și sunt asemănătoare unor pernuțe vasculare. Boala hemoroidală este foarte frecventă în rândul adulților, 3 din 4 au avut cel puțin un astfel de episod de-a lungul vieții.
Hemoroizii au o serie de cauze, dat adesea aceasta este una necunoscută, iar factorii favorizanți includ:
- constipația
- efortul crescut de a defeca
- statul prelungit în șezut
- obezitatea
- sarcina
- consumul de alcool și alimente picante
- consumul redus de alimente bogate în fibre
- ridicarea greutăților
- vârsta de peste 50 de ani.
În ceea ce privește simptomatologia hemoroizilor, aceasta depinde de tipul de hemoroizi.
Hemoroizi externi se află sub pielea din jurul anusului, iar semnele și simptomele pot include:
- mâncărime sau iritație în regiunea anală
- durere sau disconfort
- umflături în jurul anusului
-sângerare.
Hemoroizii interni se află în interiorul rectului și de obicei nu se pot vedea sau simți, iar rareori provoacă disconfort, însă încordarea sau iritarea din timpul eliminării scaunului poate provoca:
- sângerare nedureroasă, vizibilă la momentul ștergerii
- un hemoroid să împingă prin orificiul anal (hemoroid prolaps sau proeminent), ceea ce duce la durere și iritație.
Hemoroizii trombozați. În cazul în care sângele se acumulează într-un hemoroid extern și formează un cheag, acesta poate duce la:
- durere severă
- umflături
- inflamație
- umflătură tare în apropierea anusului, notează Mayo Clinic.
Diagnosticarea hemoroizilor se face în urma unei examinări a canalului anal și rectal, de către medicul proctolog.
Examenul clinic constă în efectuarea unui tuseu rectal, iar în unele cazuri este nevoie de realizarea unor investigații suplimentare, precum anuscopia și colonoscopia.
În ceea ce privește tratamentul, în funcție de gravitatea hemoroizilor se va indica schimbarea stilului alimentar, adică introducerea fructelor, legumelor și cerealelor integrale, care sunt bogate în fibre. De altfel, un stil alimentar sănătos face parte din prevenția apariției constipației, deci și a hemoroizilor.
De asemenea se vor indica creme sau supozitoare cu hidrocortizon, băi de șezut în care va fi masată zona afectată, precum și medicamente care să reducă din durere și disconfort.
În cazul în care stadiul hemoroizilor este unul avansat se poate recurge la proceduri chirurgicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...