Focare de MRSA în spitale, cum pot fi controlate. Infecții rezistente la antibiotice

O echipă de cercetători de la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia a găsit o nouă metoda prin care pot fi identificate și constrolate eficient focarele de Staphylococcus aureus meticilino-rezistent sau MRSA. Aceasta este o bacterie rezistentă la antibiotice ca dă infecții intraspitalicești ce pun în pericol viața pacienților și a personalului medical. Până la 61% din infecțiile cu MRSA diagnosticate în spital au fost „importate" din comunitate.

Cercetătorii în cauză sunt primii care descoperit dinamica invizibilă care dirijează răspândirea acestor focare și noua metodă mai eficientă de a preveni răspândirea lor a fost publicată în jurnalul eLife.

Estimează numărul de cazuri de MRSA și riscul per pacient

Echipa de cercetare a dezvoltat pe computer un model al focarelor de MRSA, folosind mai mult de 2 milioane de internări de la 66 de spitale din regiunea din jurul Stockholm, Suedia, pe o perioadă de șase ani. Modelul lor a recreat focarele celei mai răspândite tulpini de Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA), UK EMRSA-15, care este prezentă în 16 țări din întreaga lume, inclusiv Statele Unite.

Adaptând tehnicile statistice folosite la prognoza meteo, modelul simulează două dinamici conectate la scară individuală: transmisia în spitale și infecțiile importate din comunitate. Informațiile despre momentul și locul în care pacienții au fost internați și externați, și cel în care au fost diagnosticați pentru MRSA sunt folosite pentru a descoperi un grup de „colonizatori ascunși” - indivizi care sunt infecțioși dar al căror statut este invizibil.

61% din inspecțiile cu MRSA, aduse din comunitate

Modelul a estimat circa 400 de cazuri MRSA asimptomatice, lunar, în spitalele suedeze și a constatat că până la 61% din infecțiile cu MRSA diagnosticate în spital au fost „importate" din comunitate.

Peste faptul că dezvăluie dinamica ascunsă a transmisiei, noua metodă de simulare a infecțiilor cu MRSA calculează șansele ca fiecare pacient să se infecteze. Cercetătorii au testat valoarea acestor probabilități prin simularea unei intervenții de tratament pentru pacienții cu risc ridicat.

Ei au descoperit că intervenția lor orientată a fost mai bună în controlul unui focar decât practicile curente, care implică fie tratarea pacienților care au petrecut cel mai mult timp în spital, tratarea pacienților cu cele mai multe contacte în spital, sau urmărirea contactelor pentru a trata acei pacienți care au fost expuși unuia cu infecție.

Reduce la jumătate numărul de infecții

Intervenția vizată a dus la o reducere de 50% a numărului de infecții și o reducere suplimentară cu 80% a pacienților colonizați. „În comparație cu strategiile tradiționale de intervenție care pot trece cu vederea un număr considerabil de pacienți colonizați și invizibili, acest nou model de inferență poate identifica un grup pivot pentru tratament, și anume persoanele care pot transmite MRSA asimptomatic”, spune autorul principal Sen Pei, cercetător postdoctoral și om de știință la Departamentul de științe medicale de sănătate a Columbia Mailman.

Cercetătorii au validat prima metodă de inferență folosind focare virtuale generate cu modelul computerizat. Spre deosebire de înregistrările din spital, unde se observă numai infecții, focarul generat de acest model „observă" toate caracteristicile focarelor (de exemplu, numărul pacienților colonizați „invizibili" – „stealth").

Apoi, au folosit observațiile simulate ale infecției ca date pentru metoda lor de inferență și au reușit să estimeze în mod fiabil dinamica ascunsă a focarului virtual, incluzând ratele importului de MRSA din comunitate și numărul de pacienți colonizați. Aceste constatări au confirmat validitatea abordării și au motivat aplicarea acesteia la datele spitalelor suedeze.

Control rentabil și eficient

Cercetătorii spun că intenționează să aplice sistemul lor altor agenți patogeni rezistenți la antibiotice și în locuri cu o mai incidență de astfel de focare.

Metoda noastră oferă o modalitate rentabilă pentru spitale și oficialii de sănătate publică de a controla și stinge focarele de MRSA și alte infecții rezistente la antibiotice, deoarece acestea devin din ce în ce mai frecvente”, spune autorul principal Jeffrey Shaman, profesor asociat de stiinte medicale și de mediu la Columbia Mailman, într-un material dat publicității de școala de sănătate publică.

Studiul, publicat în regim deschis, poate fi consultat integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel