Ficatul, organul care îți arată totul despre sănătatea ta. Dr. Dragoș Romanescu: Este un filtru al toxinelor. Un adevărat creier, un rezervor

Ficatul - Foto: Freepik @paihub
EXCLUSIV
Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg, ne-a spus totul despre ficat și despre cum acesta ne oglindește sănătatea.

Ficatul este un organ vital situat în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă. De dimensiunea unui mingi de fotbal, ficatul îndeplinește numeroase funcții esențiale pentru organism.

Importanța ficatului în menținerea sănătății generale este crucială.

"Despre ficat aș spune că este un organ de o importanță vitală, un adevărat laborator al organismului, responsabil pentru peste 500 de funcții. Și dintre acestea și enumera funcția de veritabil filtru al toxinelor pe care apoi le excretă prin intermediul rinichilor, un adevărat procesator al substanțelor din tractul gastro-intestinal, provenite din alimentație sau din metabolismul unor organe din cavitatea abdominală, cum este pancreasul sau cum este splina, substanțe pe care apoi le trimite în circulație, fiind necesare activității celorlalte organe. 

Ficatul este un adevărat creier, un rezervor care știe să facă rezerve când aceste substanțe sunt în surplus și pe care le trimite spre circulație atunci când este nevoie de ele.

Sanador

Ficatul intervine foarte mult în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor. 

Altfel spus, este în inter-conexiune cu toate organele organismului, astfel încât o injurie serioasă a ficatului poate să ducă și la disfuncții ale altor organe", a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Mai mult, medicul Dragoș Romanescu afirmă că "ficatul oglindește starea de sănătate a fiecăruia dintre noi" și că "oglindește un stil de viață și poate chiar obiceiuri alimentare".

"Știm că ficatul este singurul organ care se auto-regenerează. 

Hepatocitul, care este responsabil de majoritatea funcțiilor enumerate mai devreme, este cel care rezolvă aceste injurii acute. De această calitate a ficatului ne folosim și noi, medicii chirurgi, atunci când este nevoie de rezecții hepatice, mai ales la pacienții neoplazici, unde rezecțiile hepatice sunt necesare poate de mai multe ori în timpul vieții acestuia", ne-a mai spus medicul chirurg.

Noi tehnici de transplant hepatic

"Și chiar datorită acestei calități sau deschis noi tehnici de transplant hepatic, pentru că există o penurie a organelor donate, există mai nou transplant cu ficat împărțit, adică o grefă recoltată de la donator cadaveric, este împărțită și este transplantată la doi recipienți, sau transplantul cu fragment hepatic de la donator înrudit.

Bineînțeles că această regenerare depinde și de calitatea parenchimului restant, în sensul în care un ficat cirotic, un ficat după chimioterapie, un ficat steatozic se va regenera mai greu sau deloc. 

Rezecțiile hepatice se fac astfel încât, totuși, să asigur un volum restant convenabil. Și acesta este de minim 25-30% din volumul hepatic când vorbim de un ficat normal și până la 40-50% din volumul hepatic când vorbim de un ficat cirotic", a conchis medicul Dragoș Romanescu.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel