Ficat: alimentele care nu-i sunt pe plac și cresc riscul de hepatită

Băuturile zaharoase, inclusiv cele 100% naturale, ar putea fi periculoase
Zahărul, grăsimile trans și băuturile răcoritoare sunt alimente cu care ficatul nu se împacă. Acestea și unele suplimente din plante cresc riscul de hepatită.

Ficat, alimente, hepatită. Mai mulți factori dăunează sănătății ficatului și, în unele cazuri, pot duce la hepatită.

Iată câțiva dintre acești factori, potrivit medicinenet:

1. Zahărul - ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a face grăsime, iar prea mult zahăr rafinat și sirop de porumb cu fructoză provoacă o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii susțin că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă nu aveți exces de greutate.

2. Băuturi carbogazoase dulci - cercetările demonstrează că persoanele care beau multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aiba boli hepatice grase nealcoolice, însă nu arată dacă băuturile au fost cauza.

3. Grăsimile trans - sunt o grăsime creată de om în unele alimente ambalate și produse coapte. O dietă bogată în grăsimi trans vă va îngrășa, ceea ce nu e bine pentru ficatul vostru. Verificați lista ingredientelor. Chiar dacă spune „0" grame de grăsime trans, poate avea totuși o cantitate mică și asta se adaugă, arată sursa citată.

4. Suplimente din plante - unii oameni iau o plantă numită kava kava pentru simptomele menopauzei sau ca să-i calmeze. Studiile arată că această plantă poate împiedica ficatul să funcționeze corect și ar duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar SUA nu. Discutați întotdeauna cu medicul de familie înainte de a lua orice suplimente.

5. Prea multă vitamină A din suplimente – corpul vostru are nevoie de vitamina A, dar e bine să o luați din fructe și legume proaspete, în special cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta poate fi o problemă pentru ficat. Consultați-vă cu medicul.

6. Mai puțin alcool decât v-ați fi așteptat - multe pahare pot ține mult mai mult de o porție standard, care este de 5 uncii de vin (adică puțin mai mult de jumătate de cană), 12 uncii de bere obișnuită sau 1,5 unități de lichior. Dacă beți, asigurați-vă că o faceți moderat, adică o băutură pe zi pentru femei și până la 2 pe zi pentru bărbați.

7. Kilograme în plus - grăsimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boala hepatică grasă nealcoolică. În consecință, ficatul se poate umfla și, în timp, se poate întări și cicatriza țesutul hepatic (medicii numesc această ciroză). Dieta și exercițiile fizice pot opri boala.

8. Acetaminofen – dacă aveți o durere de spate, de cap sau o răceală aveți grijă să nu luați analgezice mai mult decât se recomandă. Dacă din greșeală luați prea mult din ceea ce are acetaminofen - de exemplu, o pastilă pentru durerile de cap și altceva pentru răceala dvs. și ambele au acetaminofen în ea - vă poate dăuna ficatului.

9. Erori medicale - un medic sau o asistentă este lovit de un ac pe care l-au folosit la un pacient sau oamenii care injectează droguri ilegale împărtășesc ac. Hepatita C se poate răspândi prin sânge. Chiar dacă s-a întâmplat o singură dată sau aveți un risc ridicat din alte motive (cum ar fi dacă aveți HIV sau mama voastră a avut hepatită C în timp ce a fost însărcinată cu dumneavoastră), ar trebui să vă faceți test. La fel și toată lumea născută din 1945 până în 1965.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel